Varkensbedrijven vrijgegeven

NVV en LTO: leren van furazolidon-kwestie

1 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft geen furazolidon aangetroffen bij de varkens op de bedrijven die vervuild voer hadden afgenomen. De NVWA heft de blokkade van de 97 varkenshouderijen daarom, met ingang van vrijdag 1 augustus, op. NVV en LTO zijn opgelucht, maar vinden ook dat er lessen moeten worden getrokken uit de affaire.

De bedrijven kregen een blokkade opgelegd nadat bleek dat voer was vervuild met het verboden en kankerverwekkende antibioticum furazolidon. De NVWA heeft een risicogebaseerde steekproef gehouden bij de varkenshouderijen met het hoogste furazolidon-gehalte in het voer. Daarbij zijn geen sporen van de verboden stof aangetroffen. Op basis van deze resultaten heeft de NVWA alle varkenshouderijen vrijgegeven.

Het gebruik van het antibioticum furazolidon is sinds 1995 in de Europese Unie verboden bij voedselproducerende dieren, omdat het potentieel kankerverwekkend is. In het verleden is het middel ook gebruikt als groeibevorderend middel. Toen de verboden stof werd aangetroffen bij een kalverhouder, stelde de NVWA direct een onderzoek in naar de herkomst en de verspreiding van de verboden stof. Het onderzoek is nu grotendeels afgerond. Er wordt nog een aantal kalverbedrijven onderzocht.

Naast het onderzoek bij een aantal kalverbedrijven, loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar voerproducent Van Kats Food en Feed. Het bedrijf wordt ervan verdacht bij de productie van voeders gebruik te hebben gemaakt van één of meer grondstoffen die verontreinigd waren met het verboden middel furazolidon. Dit strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In een gezamenlijke verklaring laten de LTO en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) weten verheugd en opgelucht te zijn over de positieve uitkomst van het onderzoek van de NVWA. Beide partijen zijn echter ook kritisch. ‘De hele affaire met het verontreinigd veevoer heeft een zware wissel getrokken op de ondernemers van de varkensbedrijven en hun gezinnen. Voor hen komt er na drie weken een einde aan de onzekerheid. NVV en LTO laten de geplande bijeenkomst met de gedupeerde varkenshouders morgen gewoon doorgaan. Tijdens deze bijeenkomst zal worden gesproken over de gevolgen, die de blokkade voor de betrokken bedrijven heeft gehad. Daarnaast zal worden ingegaan op de juridische kant van de zaak. NVV en LTO zijn het er over eens dat alle partijen lessen moeten trekken uit deze crisis zodat excessen als deze worden voorkomen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

DTONVVNVWA
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden