NVV reageert op Wakker Dier

Zeugensector investeert miljoenen in biggen

28 Augustus 2014

 Een campagne van Wakker Dier waarin de stichting stelt dat een recordaantal biggen in 2013 zijn gestorven, is de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) in het verkeerde keelschat geschoten. Volgens de NVV worden miljoenen geïnvesteerd in het grootbrengen van biggen door de moederzeug.

Gert van Beek, portefeuillehouder Diergezondheid bij de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, zegt dat de Nederlandse varkenshouderij juist streeft naar meer bigoverleving en minder biggensterfte. ‘Dit doen wij door de fokkerij te verbeteren en niet met hulpmiddelen als couveuses en of kunstmelk.’

De NVV reageert hiermee op een actie van Wakker Dier, die stelt dat de varkenshouderij bewust doorfokt op ‘superzeugen’. Door te fokken op zeugen die alsmaar meer biggen krijgen, zijn in 2013 volgens Wakker Dier een recordhoogte gestegen. Daarnaast suggereert de stichting dat biggen massaal in leven worden gehouden met allerlei kunstmatige ingrepen. 

 ‘Dat is natuurlijk onzin’, stelt Van Beek. ‘Voor ons staat voorop dat de zeug haar eigen biggen kan grootbrengen. Alleen in gevallen waar dit écht niet lukt, wordt de opfok ondersteund met een pleegmoeder, kunstmelk of aangepast voer. Dit gebeurt dus niet standaard op alle bedrijven",

De NVV betreurt het verkeerde beeld dat Wakker Dier creëert van de Nederlandse varkenshouderij. ‘De NVV vindt het jammer dat Wakker Dier voor de bühne doet voorkomen of de varkenshouderij geen oog heeft voor biggensterfte en maar rücksichtlos blijft doorfokken, zonder te letten op het welzijn van de zeug en haar biggen’, schrijft de vakbond in een verklaring.

Daarnaast worden volgens Van Beek in Nederland miljoenen geïnvesteerd zodat de moederzeug iedere eigen big kan grootbrengen. Dit staat al jaren in het fokdoel van de Nederlandse fokkerij.

Regenradar
Powered by Agroweer
Wakker Dier vindt welzijn koe te weinig verbeterd

Nieuws Melk

Wakker Dier vindt welzijn koe te weinig verbeterd

Eén-ster kip, unieke kans voor Poolse pluimveesector

Achtergrond Kip

Eén-ster kip, unieke kans voor Poolse pluimveesector

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief