Boerenbusiness Call

Brussel overweegt steun voor varkenssector

2 September 2014 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Hoewel de groente- en fruitsector en de zuivelsector al steun toegezegd heeft gekregen, is steun voor de varkenssector nog niet besproken in de Europese Commissie. Hier komt echter snel verandering in, zegt Frans van Dongen, directeur internationale zaken bij de Centrale Organisatie voor de Vleessector.

"De vleessector heeft geen prioriteit in de ogen van de Europese Unie", zegt Van Dongen. "Andere sectoren hebben een groter probleem. Waarom ziet de commissie dat zo? Groente en fruit zijn andere producten dan vlees. Vlees kan worden ingevroren en is daarom minder kwetsbaar. Daarnaast gaat een paprika of een tomaat in zijn geheel naar Rusland, maar een varken of een koe niet. Een dier heeft verschillende onderdelen en dit maakt het eenvoudiger om andere exportbestemmingen te vinden voor vlees. Daarom vond de Europese Commissie het nodig eerst in te grijpen in groente en fruit en daarna pas in zuivel en later wellicht in vlees."

Volgens Van Dongen betekent dit echter niet dat de Europese Commissie de vleessector vergeet. ‘Er wordt absoluut gesproken over de problemen in de varkenssector. De commissie houdt de problemen in de varkenssector scherp in de gaten en volgt de ontwikkeling op de voet.’

Hoewel steun voor de varkenssector nog niet ter sprake is gekomen in de Europese Commissie, komt hier binnenkort verandering in. ‘Morgen (woensdag 3 augustus) wordt een document behandeld in de Europese Commissie waar de varkens- en de vleessector een belangrijk aandeel in heeft. Vrijdag wordt dit document besproken in de ministerraad. Of de EU de varkenssector vervolgens gaat steunen, hangt vervolgens af van de landbouwministers van de verschillende lidstaten.’

De Europese Commissie heeft vervolgens verschillende opties om de varkenssector te steunen, maar Van Dongen zegt dat het belangrijk is om te bepalen wat precies onder steun wordt verstaan. ‘Er kan marktsteun worden gegeven, waarbij Brussel de export bevordert of een opkoopbeleid gaat voeren. Bij de tweede optie worden producten uit de markt gehaald door producten op te kopen. De Europese Commissie koopt dan niet zelf producten op, maar geeft bedrijven geld, bijvoorbeeld voor particuliere opslag, zoals in de zuivelsector gebeurt.’
Deze marktsteun kan alleen vanuit Brussel worden gegeven. Wanneer individuele landen dit doen, dan ziet de Europese Unie dit als concurrentievervalsing en dit is verboden. Toch kunnen ook individuele lidstaten de varkenssector steunen.

Volgens Van Dongen kunnen lidstaten de eigen varkenssector helpen door de export te bevorderen. ‘Dit wordt dan niet gedaan door directe steun te geven, maar door producten in het buitenland te promoten. Landen moeten dit nog wel melden aan Brussel, maar in tegenstelling tot de marktsteun, is dit niet verboden voor de individuele lidstaten. Brussel kan overigens ook Europese producten gaan promoten in het buitenland’, zegt Van Dongen.

Ingrid Jansen, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), zet ondertussen de Nederlandse politiek aan om, na de groente- en fruitsector en de zuivelsector, ook de varkenssector te steunen. ‘De varkenssector kampt al bijna acht maanden met Russische sancties, maar heeft het altijd zelf opgelost. Nu de andere sectoren steun krijgen, kan de varkenssector niet achterblijven’, zegt Jansen in een gesprek met Boerenbusiness-redacteur Elze Kuiper.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
A.P 2 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10857644/Brussel-overweegt-steun-voor-varkenssector]Brussel overweegt steun voor varkenssector[/url]
particuliere opslag brengt ons nul , nul alleen de eigenaar van de opslag word er beter van.
tempo 2 September 2014
geloof me het blijft nul,nul.
poldes 2 September 2014
groente, fruit, zuivel en vleessector ondersteunen heel graag.
maar het gaat toch niet de kant op van,,, produceren tegen iets minder dan de kostprijs en dan maar een sausje aan steun er overheen om in leven te blijven.
is dit een vorm van de productie in de EU nationaliseren?
John 2 September 2014
biggen opkopen en slachten, dan is het probleem over 4 maanden opgelost. Met opslag komt het vlees nog een keer terug op de markt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden