Brandbrief aan Dijksma

Varkenssector slaat alarm over financiële crisis

24 September 2014 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Het Platform Varkensketen luidt de noodklok over de financiële crisis waarin de varkenssector verkeert en wil dat staatssecretaris Dijksma actie onderneemt en de sector steunt.

Het Platform Varkenshouderij, waarin de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, LTO, Nevedi en de Centrale Organisatie voor de Vleessector, samenwerken, wil dat het kabinet en de Europese Unie de varkenssector te hulp schiet. "De marktsituatie in de varkenshouderij is zeer zorgelijk. De inkomens staan zwaar onder druk en diverse (gezins)bedrijven dreigen om te vallen’, schrijven de organisaties in een brandbrief aan Dijksma.

Het samenwerkingsplatform denkt dat door de consumptie van varkensvlees te stimuleren, hulp kan worden geboden. ‘Wij dringen aan op extra financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting.’

Door het Russische importverbod, dat sinds januari van kracht is, komt de gemiddelde varkensprijs over de eerste 39 weken op 1,56 euro. Dit is 11 cent lager dan de gemiddelde prijs van dezelfde periode in 2013. Bovendien schoot de varkensprijs in week 39 met 12 cent omlaag naar 1,40 euro. Dit is een evenaring van het laagste prijspeil tot dusver in 2014 en omdat de markt nog geen verbeteringen laat zien, dreigt de notering naar het laagste niveau sinds 2011 te dalen.

Door het aanhoudend lage niveau van de varkensprijs en de nieuwe prijsval in week 39, verliest een varkenshouder gemiddeld 20 euro per afgeleverd varken. ‘Voor een bedrijf met 2.000 vleesvarkensplaatsen betekent dit een opbrengstderving van 2.400 euro per week en 120.000 euro op jaarbasis. Daarnaast is ook de biggenprijs dramatisch laag’, staat in de brief aan Dijksma.

In tegenstelling tot alle andere sectoren, heeft de varkenssector nog geen steun of compensatie ontvangen voor de schade die door de Russische sancties is veroorzaakt. Dijksma onderbouwde dit met het argument dat de situatie in de varkenshouderij is veroorzaakt door veterinaire problemen waardoor steun voor de sector niet aan de orde is.

Het Platform Varkensketen bestrijdt het argument van Dijksma en is juist van mening dat de veterinaire maatregel een extra argument is om in actie te komen. ‘De Nederlandse varkenshouderij kampt weliswaar al ruim acht maanden met een verbod voor export van varkensvlees naar Rusland vanwege varkenspest in Litouwen. Maar de handelsboycot die president Poetin deze zomer instelde heeft alle uitzicht op herstel van de prijzen weggeslagen.’

Het samenwerkingsplatform denkt dat door de consumptie van varkensvlees te stimuleren, hulp kan worden geboden. ‘Wij dringen aan op extra financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting.’

Naast meer financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting, wil het Platform Varkensketen dat de varkenshouderij maximaal gebruik kan maken van compensatiemogelijkheden en van nationale flankerende maatregelen die nu door het kabinet beschikbaar worden gesteld. Eerder riepen de organisaties de Nederlandse bewindslieden en politici al op om tijdens reizen en handelsmissies in het buitenland zich sterk te maken voor de afzet van Nederlands varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
WW 24 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10859248/Varkenssector-luidt-alarm-in-brandbrief-aan-Dijksma]Varkenssector luidt alarm in brandbrief aan Dijksma[/url]
Je moet niet bij Dijksma zijn maar bij de supermarkten. Die drukken de prijzen. Dijksma heeft de sector alleen nog maar op meer kosten gejaagd.
tempo 24 September 2014
sector is verloren mede door bureaucratie.
vanplateringen 24 September 2014
Na jaren van tegen de rode streep werken is het voor de gespecialiseerde mester over en uit. Hier komen we nooit meer uit. Van de Rabo hoef je ook niets te verwachten, dus de tent wordt gesloten. Te dure biggen, te duur voer en te dure mestafzet. Ziehier in het kort het verhaal.
HEIN 24 September 2014
tog worden er nog steeds nieuwe schuren gebouwd hoe kan dat dan
tempo 24 September 2014
dat er nog nieuwe schuren worden gebouwd heeft te maken met het feit dat er bedrijven weg zijn gekocht door stad,industrie en veel geld gekregen hebben en dat maken ze op in stallen om belasting voor te blijven.Daarnaast saldering om bestaande stallen dan niet hoeven aangepast te worden.maar geloof me weggegooid geld is het stallen hebben geen restwaarde.
Henk52 25 September 2014
Enkele jaren terug, toen in Den Bosch nog die landbouwshow was, toen hoefde je maar de mercedessen van de varkensboeren te volgen en je vond die hallen wel.
Trouwens je kunt toch veel beter belasting betalen dan menen de belasting te slim af te zijn door varkensstallen te gaan bouwen.
Krulstaart 25 September 2014
Die Mercedessen reden de boeren enkele jaren geleden ook al niet meer. Of het moet een oude geweest zijn van voor 1997.
Johan 25 September 2014
Ik heb geen nood aan nieuwe investeringen om mijn inkomen op 0 te houden voor de 'belastingen'. Zonder die investeringen zit ik al jaren onder 0. Alles wat in varkensbedrijven gaat is weggegooid geld. Je eigendom wordt een pak minder waard door als er een varkensstal opstaat. En voor wie het nu nog niet begrepen heeft : als je zo afhankelijk bent voor de afzet van je produkt van Rusland, dan ben je de peaneut, nog voor j'er aan begint. Raad a.u.b niemand aan nog te investeren in de varkenshouderij, zelfs nog niet aan je grootste vijand!
kenner 25 September 2014
Johan ,

Je verhaal klopt helemaal , maar velen zijn veel te veel op hun zelf gesteld om dit te zien

Er zijn op dit ogenblik drama's aan t'gebeuren en niet alleen financieel .............

Ik wens iedere familiale varkenshouder veel moed
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden