Importban na 10 jaar opgeheven

Rusland opent grens voor Chinese varkensbedrijven

26 September 2014

Rusland had al aangegeven varkensvlees uit China te willen importeren, maar eerder waren dit niet meer dan plannen. China Topix meldt dat twee Chinese bedrijven officieel toegang hebben gekregen tot de Russische markt, waardoor een einde is gekomen aan een grenssluiting die meer dan 10 jaar heeft geduurd.

De bedrijven die varkensvlees naar Rusland mogen exporteren, zijn Wangkui Shuanghui Beidahuang Food Co. en Heilongjiang Baoquanling Shuanghui Food Industry Co., wat beide dochterondernemingen van WH Group zijn. Deze Chinese varkensreus nam in 2013 voor 7,1 miljard dollar Smithfield Foods, de grootste varkensvleesproducent van de VS, over.

WH Group is blij met het Russische besluit en ziet kansen op de Russische markt. ‘Onze twee bedrijven gaan de productie van bevroren varkensvleesproducten vergroten zodat aan de Russische vraag kan worden voldaan.’

Niet alleen China, maar ook Rusland kan profiteren van de handel in varkensvlees met China. Een groot voordeel voor Rusland zijn kortere transportroutes en een koeler klimaat, omdat beide producenten gevestigd zijn in de buurt van de Oost-Russische grens. Voordat Rusland sancties oplegde aan westerse landen, was dit gebied grotendeels afhankelijk van geïmporteerd varkensvlees uit de VS en Canada.

Door de grens voor Chinees varkensvlees te openen, maakt Rusland een einde aan een importban die sinds 2004 van kracht was.

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

Nieuws Oorlog

'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'

Analyse Aardappelen

Aardappelsector herstelt sterk, toekomst ongewis

Achtergrond Granen & Grondstof

Graanexport Zwarte Zee blijft onmogelijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief