Vleesprijzen onder druk

Hogan bekritiseert beleid van supermarkten

7 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

De nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan is nog niet goed en wel benoemd, of hij heeft zijn eerste speerpunt al bekend gemaakt. De Ier heeft aangegeven de druk die supermarkten uitoefen op de inkoopprijzen voor vlees onder de loep te nemen. Dit meldt Global Meat News.

Volgens Hogan is er mogelijk sprake van oneerlijke handelspraktijken, waarbij supermarkten vleesverwerkers onder druk zetten de prijzen laag te houden. Dit heeft ook gevolgen voor de prijzen van de primaire producent. De huidige, vrijwillige gesprekken tussen producenten en retailers zijn op veel verschillende manieren onbevredigend en ‘het beleid en de macht van supermarkten creëert angst en onrust onder veehouders, maar ook bij slachterijen en verwerkers’, verklaarde Hogan.

Hogan gaf aan het huidige systeem, waarbij partijen vrijwillig onderhandelen in een vrije markt, onder de loep te nemen. ‘Als blijkt dat het huidige systeem niet naar behoren werkt, dan ben ik zeker van plan juridische instrumenten te gebruiken om een eerlijke prijs voor boeren te krijgen’, zei de Ier.

Ook reageerde Hogan op een oproep het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid eenvoudiger te maken. Tijdens een overleg met de Europese landbouwministers zegde de nieuwe eurocommissaris toe te kijken of de directe betaling naar behoren werken en of regels simpeler moeten. ‘Het probleem met iets simpeler maken is echter dat dit niet altijd eenvoudig is’, zei Hogan.

Voordat de nieuwe eurocommissaris aan de slag kan met de implementatie van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, moet Hogan eerst de gevolgen van de Russische sancties beperken. Global Meat News schrijft dat de Europese Commissie heeft ingestemd met een extra 165 miljoen euro voor steun aan de agrarische sector.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden