11 miljoen euro rente

NVV wint opnieuw Aujeszky-zaak

6 November 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft opnieuw een overwinning geboekt in de Aujeszky-zaak. Dit maal heeft de rechter geoordeeld dat de Sociaal Economische Raad (SER) ook de wettelijke rente van 11 miljoen euro moet terugbetalen.

De SER was in maart al veroordeeld voor het betalen van 16,1 miljoen euro. Dit bedrag was een compensatie voor de geleden schade in de verordeningsperiode van 1993 tot 1998. Varkenshouders moesten in deze jaren verplicht enten tegen de Ziekte van Aujeszky, met middelen waarvan de tarieven vooraf waren vastgesteld.

De uitbetaling in maart 2013 was echter inclusief een rentevergoeding berekend vanaf 2003. De NVV verzette zich hier tegen en eiste dat de wettelijke rentevergoeding moest worden berekend conform het eindvonnis van vijf voorbeeldbedrijven, dus vanaf 1993, het moment dat de schade was ontstaan.

De rechtbank in Den Haag heeft de NVV in het gelijk gesteld over deze kwestie. Volgens de rechter heeft de SER ten onrechte gesteld dat de ingangsdatum van de wettelijke rente een onderdeel van de onderhandelingen is geweest en dat de ingangsdatum daarom 2003 was.

NVV is zeer terecht volledig in het gelijk gesteld

‘De NVV heeft nooit onderhandeld over de ingangsdatum van de rente en de rechter heeft de NVV nu zeer terecht volledig in het gelijk gesteld’, zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

Jansen vindt dat de NVV-leden en oud-leden deze gerechtigheid verdienen. ‘De NVV heeft zich jarenlang in deze zaak vastgebeten. Wij hebben nooit getwijfeld dat wij het bij het rechte eind hadden. Dat dit vandaag door de rechter in Den Haag is bevestigd, is niet alleen een mooie overwinning voor ons als vakbond, maar doet óók geheel recht aan onze leden én oud-leden.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

AujeszkyNVV
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Arts 6 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10860430/NVV-wint-opnieuw-Aujeszky-zaak]NVV wint opnieuw Aujeszky-zaak[/url]
Wanneer wordt het uitbetaald aan de boeren?
boerke brabant 6 November 2014
proficiat nvv. wel zuur voor de lto leden die er in veel gevallen niks aan kunnen doen dat hun belangebehartigers hebben zitten slapen. een reden temeer om vlug weg te gaan bij die koeie club, en je aan te sluiten bij de nvv en pov
Kees van de Burgt 6 November 2014
Ik ben er trots op ooit, met anderen aan de wieg van de NVV te hebben gestaan.
Zoiets bereik je alleen maar door belangen te bundelen.
Proficiat.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden