Kerstdiner wordt duurder

Amerikaanse varkens te dik voor ham

21 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het kerstdiner wordt dit jaar duurder, daarvoor waarschuwen slachterijen in de Verenigde Staten. De oorzaak ligt bij de Amerikaanse varkens, deze zijn te dik waardoor de productie van ham lager is dan andere jaren en consumenten fors meer moeten betalen, meldt Bloomberg.

Varkens in de Verenigde Staten zijn nog nooit zo zwaar geweest. Varkenshouders laten de varkens langer doorgroeien om zo de verliezen te compenseren die het gevolg zijn van het voor varkens dodelijke PED-virus. Het virus maakte dat het aantal slachtingen in de VS met 5,2 procent is gedaald.

Zwaardere dieren zou betekenen dat er juist meer vlees aan zit, maar de achterpoten van de dieren worden te groot om nog te kunnen gebruiken voor de zeven-ponds hammen die in veel huishoudens traditioneel met kerst gegeten wordt. De helft van de Amerikaanse hamproductie wordt tijdens de feestdagen (Thanksgiving en kerst) geconsumeerd. Over de maand oktober liet de retailprijs van ham al een stijging van 26 procent zien naar een record van $3.433 per pond.

Het dodelijke varkensvirus heeft dit jaar al heel wat teweeg gebracht op de varkensmarkt. Het aantal slachtingen daalde dit jaar tot medio november naar 92.09 miljoen varkens (vorig jaar was dat nog 97,17 miljoen). Ondanks dat de varkens in de VS een recordgewicht van 97,8 kilo hebben, daalde de vleesproductie in sepember met 1,2 procent. Als gevolg daarvan steeg de beurs in Chicago met 6,4 procent dit jaar, en is de prijs op weg naar de grootste toename sinds 2010.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden