Vrees voor Afrikaanse varkenpest

Finland wil alle wilde zwijnen afschieten

1 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Finland overweegt alle wilde zwijnen af te schieten om verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Het land vreest dat de ziekte de doodsteek is voor de varkenssector, zo meldt The Pig Site

Finland exporteerde in de periode van januari tot en met september 17.570 ton varkensvlees. Dit is een daling van 12,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de varkensproductie van Finland in 2014 met 0,9 procent stijgt tot 2,13 miljoen varkens, maar dat voor 2015 een productiedaling van 4,2 procent wordt verwacht.

In Estland, Litouwen en Rusland is recent Afrikaanse varkenspest geconstateerd

De Finse varkenssector en –productie staat dus onder druk en om een crisis te vermijden, wil de Finse overheid proberen Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden. De afgelopen jaren heeft de ziekte zich snel verspreid in Rusland en in 2014 zijn de eerste gevallen in de Europese Unie geconstateerd. In week 48 meldde Litouwen nog een uitbraak in het noordoosten van het land. Ook Estland en Rusland hebben in week 48 uitbraken van Afrikaanse varkenspest gemeld bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid.

Finland ziet de virusziekte dus steeds dichterbij komen en legt de schuld van de snelle verspreiding bij wilde zwijnen. Om te voorkomen dat Afrikaanse varkenspest overslaat naar Finland, gaat het land een groot deel van de populatie afschieten. The Pig Site meldt dat Finland ongeveer 500 wilde zwijnen telt.

Aan het afschieten van wilde zwijnen kleeft echter ook een nadeel. Volgens de Europese Commissie is het beter om wilde zwijnen die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest, dood te laten gaan aan de gevolgen van de ziekte. Wanneer op de dieren wordt gejaagd slaan ze op de vlucht, wat het risico op verspreiding vergroot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden