Oorzaak verspreiding onduidelijk

Dodelijk varkensvirus slaat over naar Hawaï

2 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Porcine Epidemische Diarree (PED), de voor biggen doorgaans dodelijke virusziekte, veroorzaakte al grote problemen op het Amerikaanse vasteland, maar is nu ook geconstateerd op Hawaï. Dierenartsen en autoriteiten staan voor een raadsel hoe de ziekte zich heeft kunnen verspreiden naar de vijftigste staat van de VS, dat op ongeveer 4.000 kilometer uit de westkust van de VS ligt.

De veterinaire dienst van Hawaï bevestigde aan het begin van week 49 dat op een boerderij op het eiland Oahu Porcine Epidemische Diarre is geconstateerd. Volgens het Hawaïaanse departement van landbouw zijn de besmette varkens 20 november aangetroffen. Oahu is het dichtstbevolkte eiland van Hawaï.

Het PED-virus stak in de VS voor het eerst de kop op in het voorjaar van 2013. Sindsdien zijn meer dan acht miljoen biggen gestorven aan de gevolgen van de ziekte. Dit komt neer op ongeveer 10 procent van de Amerikaanse varkensstapel.

Hawaï heeft geprobeerd de ziekte buiten de deur te houden door importeisen aan te scherpen. Ook moesten alle varkens die van het vasteland van de VS naar Hawai werden verscheept eerst worden getest op de ziekte en moesten transporten grondig worden ontsmet. 

Ondanks deze maatregelen is het PED-virus toch overgeslagen naar de eilandengroep. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is onduidelijk. De veterinaire dienst en andere autoriteiten testen het voer van de besmette varkenshouderij, om te achterhalen of dit de oorzaak van de besmetting is. Op het bedrijf, waar 150 varkens worden gehouden en 25 procent van de dieren was gestorven, was echter geen voer met bloedplasma aanwezig. Dit ingrediënt werd eerder gezien als oorzaak voor de snelle verspreiding van het virus. 

De kans dat duidelijk wordt hoe het PED-virus is overgeslagen naar Hawaï is erg klein

De voorzitter van de veterinaire dienst van Hawaï , Isaac Maeda, zegt tegenover Bloomberg dat hij en zijn collega’s voor een raadsel staan. ‘Wij leven op een eiland dat 4.000 kilometer uit de kust van de VS ligt. Veel ziektes die op het vasteland voorkomen, komen hier niet voor. De kans dat duidelijk wordt hoe het PED-virus is overgeslagen naar Hawaï is erg klein.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

PED
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden