40 procent meer

VS importeert fors meer vlees door recordprijzen

18 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Verenigde Staten heeft over oktober maarliefst 40 procent meer varkens- en rundvlees geïmporteerd. Reden hiervan zijn de recordprijzen waar de binnenlandse markt mee te maken heeft, zo meldt het Amerikaanse Farmer Today.

Ron Plain, agrarisch marketing econoom van de Universiteit Missouri, zegt dat de totale import van varkensvlees in oktober  40,2 procent hoger is uitegvallen dan in oktober 2013, en dat terwijl de export van varkensvlees in oktober 2014 11,9 procent lager was dan in oktober vorig jaar. Tot en met oktober dit jaar nam de totale import met gemiddeld 12,9 procent toe in vergelijking met dezelfde periode van 2013, terwijl de totale export in deze periode met 0,4 procent toenam. Het extra varkensvlees dat is aangeleverd komt vooral uit Canada.

42,9

procent

meer rundvlees  geïmporteerd
in oktober

Het beeld in de markt voor rundvlees is vrijwel hetzelfde als voor varkensvlees. Over oktober 2014 steeg de totale export van rundvlees met 42,9 procent ten opzichte van oktober 2013. In de eerste tien maanden van oktober is de importtoename van rundvlees 25,3 procent ten opzichte van de eerste tien maanden van 2013. In dezelfde tien maanden van 2014 daalde de export van rundvlees met 3,4 procent.

In het vorige week gepubliceerde rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), waarin vraag- en aanbod schattingen werden gedaan, werd de verwachting uitgesproken dat de prijzen in 2015 van levende varkens rond ditzelfde niveau blijven van 1,40 tot 1,50 dollar per kilo. De huidige varkensvleesprijzen zijn zelfs meer als een dollar per kg hoger dan een jaar geleden.

Ook de oorzaak van hoge importcijfers van rundvlees heeft te maken met de prijstoename. Rundvleesprijzen daalden afgelopen week weer iets naar 5,45 dollar per kg. Dit is ruim één dollar hoger dan 12 maanden geleden.

Daarbij spelen de forse prijsdalingen in andere delen van de wereld natuurlijk ook mee. Een combinatie van sterk stijgende binnenlandse prijzen en snel zakkende buitenlandse prijzen heeft als logisch gevolg dat de import stevig toeneemt. 
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden