Voor 2017 transitie voltooien

Smithfield maakt haast met groepshuisvesting

9 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse varkensvleesproducent Smithfield zegt dat aan het einde meer dan 70 procent van de zeugen in groepshuisvesting werden gehouden. Hiermee loopt het bedrijf naar eigen zeggen op schema met het invoeren van hogere welzijnsstandaarden.

In totaal werd 71,4 procent van de drachtige zeugen gehouden in groepshuisvestingssystemen. Dit is een toename van 20 procent ten opzichte van 2013. Larry Pope, bestuursvoorzitter van de Amerikaanse varkensvleesproducent, is tevreden over de voortgang. ‘Op basis van commentaren van onze klanten, hebben wij in 2007 het besluit genomen om groepshuisvesting voor drachtige zeugen in te voeren op al onze varkenshouderijen in de Verenigde Staten. Ik ben trots op de mensen die er alles aan doen dit doel in 2017 te bereiken.

Naast eigen zeugenbedrijven, heeft Smithfield een deel van de productie uitbesteed aan andere bedrijven. Een daarvan is Murphy Brown. Smithfield heeft dit bedrijf verplicht gesteld voor 2022 alle drachtige zeugen in groepssystemen te huisvesten.

Verder moet groepshuisvesting voor 2022 ook de standaard worden op alle buitenlandse bedrijven van Smithfield buiten de VS. Van de in totaal 1,111 miljoen zeugen die het bedrijf houdt, worden 887.000 dieren in de VS gehouden. Mexico telt 98.000 Smithfield- zeugen. In Polen en Roemenie worden 81.000 en 45.000 zeugen gehouden door Smithfield. 

De afwezigheid van groepshuisvesting op bedrijven van Smithfield, leidde in 2007 tot kritiek van dierenwelzijnsorganisaties, supermarktketens en McDonald's. Smithfield zegde vervolgens toe groepshuisvesting voor 2017 in te voeren in de VS. In 2013 draaide het bedrijf verlies waardoor Smithfield aangaf de gestelde doelen niet te halen. In 2014 heeft Smithfield sterke vooruitgang geboekt, waardoor groepshuisvesting voor drachtige zeugen wellicht wel de standaard kan zijn op alle zeugenbedrijven in 2017. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden