Concurrentiekracht verbeteren

Finse varkensslachter investeert 36 miljoen euro

16 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Finse varkensslachter Atria is van plan een grote som geld in een slachterij te investeren. Het besluit is opvallend, omdat de HKScan, de voornaamste concurrent van Atria, in 2014 juist flinke desinvesteringen heeft gedaan.

In totaal gaat Atria 36 miljoen euro investeren in een slachterij in Nurmo, een gemeente in het westen van FInland. Het geld wordt gebruikt om een bestaande slachterij te moderniseren en uit te breiden, waarbij nieuwe faliciteiten worden gebouwd naast de bestaande activiteiten. 

8

miljoen

euro besparen met de investering

Door de investering verwacht Atria de concurrentiepositie van de gehele onderneming, maar ook van de slachterij in Nurmo, te kunnen verbeteren. Atria verwacht jaarlijks acht miljoen euro te bespraren door een hogere efficientie en een betere productiviteit wanneer de werkzaamheden zijn afgerond, wat naar verwachting twee jaar gaat duren. Een negatief effect is wel dat arbeidsplaatsen verloren gaan op de locatie in Nurmo. Atria verwacht echter het grootste deel van de mensen op te kunnen vangen op andere locaties. 

De investering van Atria druist in tegen het beleid dat HKScan, de grootste vleesproducent van Finland, de afgelopen jaren heeft gevoerd. In februari 2014 verkocht HKScan voor 180 miljoen euro een belang van 50 procent in de Poolse slachterij SOkolow aan Danish Crown. In maarkt sloot HKScan een Zweedse varkensslachterij waardoor 140 mensen op straat kwamen te staan en in december 2014 maakte de Finse vleesproducent bekend af te willen van in Etsland gevestigde eierbedrijven. HKScan gaf daarnaast wel aan een deel van het opgehaalde geld te willen investeren in FInse bedrijven. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden