Ontwikkeling gedwarsboomd

Steun Dijksma aan provincies verbijstert NVV

30 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De steun die Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, heeft uitgesproken richting provincies die extra eisen willen stellen aan veehouderijen, verbaast de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Met haar uitspraken dwarsboomt Dijksma de ontwikkeling van varkensbedrijven, meent NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

Dijksma dwarsboomt  ontwikkelings-
ruimte die varkensbedrijven zo hard nodig hebben om aan regels te voldoen

Volgens Jansen komt de steun die Dijksma heeft gesproken richting de provincies niet overeen met de steun die Dijksma heeft gegeven aan het Recept voor Duurzaam Varkensvlees. Wij zijn met onze ketenpartners LTO, COV en Nevedi 24/7 bezig met de uitvoeringsagenda van het Recept voor Duurzaam Varkensvlees. Hierin staan onze duurzame ambities beschreven, inclusief de route er naartoe tot 2020. Dijksma zegt ons volop te steunen bij de uitvoering van ‘het recept’. Aan de andere kant spreekt zij haar steun uit aan provincies die extra eisen willen stellen aan varkensbedrijven, bovenop de strenge Europese en bovenwettelijke Nederlandse eisen.’

Volgens de NVV dwarsboomt Dijksma daarmee de ontwikkelingsruimte die varkensbedrijven zo hard nodig hebben om te kunnen voldoen aan de al geldende regels, laat staan aan de duurzame ambities. ‘De extra provinciale regels houden verduurzaming tegen, omdat de meerkosten van investeringen 100 procent op het bord van de boer komen. Boeren zijn daardoor niet geneigd extra investeringen te doen op het gebied van verduurzaming’, zegt de NVV in een verklaring.

Naast de verbazing over de uitspraken van Dijksma, is de NVV ook van mening dat de extra eisen die provincies willen stellen onrechtmatig zijn. De Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij is hier een voorbeeld van. De procedure tegen de BZV ligt momenteel onder de rechter. De inzet van de procedure is een financiële vergoeding voor de extra investeringen en meerkosten die varkenshouders moeten maken om aan de BZV te voldoen. ‘Wij hebben ons vanaf het begin keihard verzet tegen de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij omdat een aantal van de in de BZV gestelde regels onrechtmatig is.’

In het verzet tegen de BZV krijgt de NVV steun van de Raad van State, die in week 4 oordeelde dat gemeenten en provincies het ruimtelijk beleid niet mogen gebruiken om landbouwbedrijven extra regels op te leggen. Alleen ruimte-gerelateerde eisen mogen worden opgenomen in een provinciale verordening ruimte of een gemeentelijk bestemmingsplan. Regels voor diergezondheid, dierenwelzijn, brandveiligheid en fijnstof horen niet in het ruimtebeleid, aldus de Raad van State.

‘Die uitspraak is toch klip en klaar’, meent Jansen. ‘Wij begrijpen al met al dus niet waarom de staatssecretaris de provincies wil blijven steunen.’ De NVV roept Dijksma dan ook op om niet de provincies, maar de varkenssector de ruimte te laten. ‘Als zij echt stappen wil maken met verduurzaming van onze sector, dan geeft ze hier gehoor aan’, aldus Jansen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden