Fusie met Tican

Danish Crown lijft Deense concurrent in

24 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De twee slachterijcoöperaties van Denemarken, Danish Crown en Tican, gaan fuseren. Tican zocht al geruime tijd naar een partner om de positie te versterken en de toekomst veilig te stellen en heeft, tot de eigen verbazing, een overeenkomst bereikt met Danish Crown.

‘Met deze oplossing hebben we een model gevonden waarmee niet alleen de toekomst van Tican veilig wordt gesteld, maar waarmee ook wordt verzekerd dat onze eigenaren, de Deense boeren, door kunnen gaan met bijdragen aan het creëren van waarde voor Deense voedselketens’, zegt  Jens Jørgen Henriksen, voorzitter van de raad van commissarissen van Tican.

Aanvankelijk hadden ook wij nooit gedacht dat Danish Crown een potentiële partner kon zijn

Henriksen geeft toe dat de deal met Danish Crown niet de meest voor de hand liggende is. ‘Aanvankelijk hadden ook wij nooit gedacht dat Danish Crown een potentiële partner kon zijn, maar na gesprekken met zowel Deense, als buitenlandse concurrentie-experts bleek een fusie de beste oplossing voor de coöperatieve leden van Tican’, zegt Henriksen.

Ook Danish Crown is positief over de fusie. ‘Danish Crown is het resultaat van decennia van fusies en overnames die allemaal gemeen hebben dat ze belangrijk zijn voor de strategische positie van Danish Crown in de internationale slachterijindustrie. De industrie staat de laatste jaren in het teken van uitgebreide consolidatie. Voor deze fusie met Tican hing het echter sterk af of het wettelijk gezien mogelijk was en dit is het geval’, zegt Erik Bredholt, voorzitter van de raad van commissarissen van Danish Crown.

Zowel Tican, als Danish Crown, zijn internationale ondernemingen die het grootste deel van de omzet buiten Denemarken en buiten de Europese Unie genereren. ‘Ook zonder met Tican te fuseren is Danish Crown een sterk bedrijf, maar door de krachten te bundelen kunnen wellicht nieuwe dingen ontstaan’, zegt Kjeld Johannesen, ceo van Danish Crown.

Opvallend is dat Tican er geen geheim van maakt dat de fusie met Danish Crown een andere oplossing is dan dat ze in eerste instantie in gedachten hadden, maar nu een overeenkomst is bereikt, benadruk Tican ceo Ove Thejls dat de deal met Danish Crown goed uitpakt. ‘Het gaat nog maanden duren eer de mededingingsautoriteiten goedkeuring verlenen voor de fusie. Gedurende de komende maanden gaan er geen grote veranderingen plaatsvinden, niet voor onze werknemers en niet voor onze leden. De komende maanden worden gebruikt om elkaar te leren kennen en zaken gelijk te trekken.'

Hoewel beide bedrijven het akkoord presenteren als een fusie, zijn de verschillen tussen Tican en Danish Crown groot. Danish Crown heeft ongeveer 26.000 werknemers en telt 8.250 leden die 22 miljoen varkens aanleverden in 2014. Hiervan 14,5 miljoen varkens in Denemarken geslacht. Daarnaast is het bedrijf actief in Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Polen. In 2014 boekte Danish Crown een omzet van 7,78 miljard euro.

Tican boekte in het boekjaar 2013-2014 een omzet van 014 een omzet van 690 miljoen euro en slachtte 1,9 miljoen varkens die afkomstig waren  van 277 leden. Het bedrijf heeft 2.297 mensen in dienst en is naast Denemarken ook actief in Polen en het Verenigd Koninkrijk. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden