Draai van Hogan is onbegrijpelijk

Duitsland uit scherpe kritiek op opslagregeling

26 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN), de Duitse belangenbehartiger voor varkenshouders, is boos over de regeling die de Europese Commissie treft om de varkenssector te steunen. Volgens de ISN komt de maatregel op het verkeerde moment en slaat de steun de plank volledig mis.

‘Uitgerekend nu de varkensprijzen enigszins aan het herstellen zijn, komt de Europees Commissaris van Landbouw Phil Hogan met een regeling voor private opslag voor varkensvlees’, bekritiseert de ISN het besluit van de Europese Commissie.

‘Verzoeken om de varkensmarkt te ondersteunen en de schade die het Russische importverbod heeft aangericht, zijn lange tijd afgewezen, maar tijdens zijn toespraak op de landbouwbeursin Parijs bleek Hogan van mening te zijn veranderd en tot de conclusie te zijn gekomen dat de varkenssector ondersteuning nodig heeft.

De ISN vraagt zich af waar deze draai vandaan komt, terwijl de markt in staat is gebleken de ergste klappen na een jaar op te kunnen vangen. 'De varkenshouders verkeerden de afgelopen maanden zwaar in de problemen en de meeste bedrijven moesten de financiële resultaten met een donkerrode pen schrijven.' De ISN zegt dat zowel veel vleesvarkenshouders, als biggenproducenten aan de rand van de afgrond verkeerden. In de eerste maanden van 2015 is de ban echter gebroken en stijgen de prijzen weer. Zowel op de binnenlandse, Duitse markt, als op de Europese markt trekt de verkoop van varkensvlees aan.

Het besluit van Hogan is volkomen onbegrijpelijk

Volgens de ISN is het niet alleen ‘volkomen onbegrijpelijk waarom Hogan toegeeft aan de druk van Denemarken nu particuliere opslag toestaat’, maar levert het bovendien een risico op voor de markt. Door de opslag van varkensvlees te subsidiëren worden de problemen op de markt alleen maar verschoven. De regeling biedt geen langetermijnoplossing omdat de pakhuizen op ook weer moeten worden leeg gehaald. Dit zet de markt op een ander moment onder enorme druk door een plotselinge toename van het vleesaanbod wat het herstel van de varkensprijs bemoeilijkt.

In plaats van de particuliere opslagregeling, heeft de ISN gevraagd meer in te zetten op promotie van varkensvlees in opkomende en groeimarkten. Door veterinaire overeenkomsten te sluiten met landen zoals Japan kan de varkensvleesexport toenemen, wat de markt ontlast en de prijzen een impuls geeft. ‘Varkenshouders willen geen belastinggeld verspillen aan particuliere opslag, maar willen markten om het vlees te verkopen,’ verklaart de ISN.

De ISN krijgt in Duitsland steun van Friedrich Ostendorff, binnen de Duitse politieke partij Die Grünen belast met de portefeuille landbouw, is van mening dat particuliere opslag geen zin heeft. ‘Op deze regeling kan alleen maar hoofdschuddend worden gereageerd. Steun voor de particuliere opslag van varkensvlees heeft geen zin. Het is een verouderd instrument dat niet leidt tot kostendekkende producentenprijzen.’ 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Winner 26 Februari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10862329/Duitsland-uit-scherpe-kritiek-op-opslagregeling]Duitsland uit scherpe kritiek op opslagregeling[/url]
Typisch geval van mosterd na de maaltijd,die p.o regeling zal in ieder geval wel voor iemand goed uitkomen, maar helaas niet voor de producten waar hij in principe voor bedoeld is.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden