Miljoenenstrop varkenssector

Onbegrip voor afschaffen belastingaftrek rechten

17 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Voor de Nederlandse varkenssector dreigt een miljoenenstrop omdat de Belastingdienst de aftrekbaarheid van dierrechten en ammoniakrechten heeft afgeschaft. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij vinden het besluit onverteerbaar.

De NVV en de LTO verwachten een miljoenenstrop voor varkenshouders. ‘Deze onzalige maatregel gaat de varkenshouders in Nederland in totaal miljoenen euro’s kosten,' verwachten NVV-voorzitter Ingrid Jansen en vicevoorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Wij zijn zeer verbaasd dat  Belastingdienst hier nu mee komt

Het besluit om dier- en ammoniakrechten niet langer aftrekbaar te maken verhoogt niet alleen de kosten, maar het is ook een curieus besluit. 'De maatregel is zeer opmerkelijk aangezien het voornemen is om de varkens- en pluimveerechten per 1 januari 2018 af te schaffen. Wij zijn dan ook zeer verbaasd dat de Belastingdienst hier nu mee komt. Onlogisch en onverteerbaar’, zeggen Jansen en Douma in een gezamenlijke verklaring.

Bij de ammoniakrechten stelt de Belastingdienst dat er geen einddatum is en dat de rechten van blijvende betekenis zijn voor de bedrijfsvoering. De stikstofdepositie slijt niet, meent de Belastingdienst. Volgens de NVV en de LTO staat dit haaks op de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). 'Vanaf de invoering van de PAS, waarschijnlijk dit jaar, zijn er geen ammoniakrechten meer verhandelbaar’, stellen Jansen en Douma.

Hoewel de Belastingdienst de aftrekbaarheid van de dier- en ammoniakrechten als is afgeschaft, nemen de NVV en de LTO het punt wel meenemen in de overleggen die momenteel worden gevoerd met het ministerie van Economische Zake over de PAS.

Daarnaast roepen NVV en LTO de Tweede Kamer op eindelijk eens een knoop door te hakken over het afschaffen van de dierrechten per 2018 én de invoeringsdatum van de PAS. ‘Door alle onzekerheid over die data, meent de Belastingdienst zo te moeten handelen, met als gevolg opnieuw een miljoenenstrop voor de veehouderij. Dat mag niet gebeuren’, vinden Jansen en Douma.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden