Zes vragen aan Paul Wellink

Importban Rusland treft niet alleen varkenshouder

31 Maart 2015 - Elze Kuiper - 1 reactie

De in het Groningse Leek gevestigde vleesverwerker Beusmeat produceerde en exporteerde 200 tot 300 varkenskoppen per week voor de Russische markt. Door het importverbod verloor het bedrijf de belangrijkste afzetmarkt en raakte het bedrijf in de problemen. Met twee ontslagrondes, waarbij in februari 2014 80 flexplekken verloren gingen en in oktober 2014 120 uitzendkrachten op straat kwamen te staan, probeerde Paul Wellink, directeur van Beusmeat, het tij tevergeefs te keren. 'Natuurlijk zijn niet enkel de varkenshouders door deze situatie getroffen, maar ook veel andere bedrijven die in deze keten zitten.' 

Beusmeat voerde in 2014 verschillende ontslagrondes door. Ondanks de uitdagende marktomstandigheden bleef u optimistisch. Waarom heeft Beusmeat het uiteindelijk niet weten te redden?
In de laatste tien jaren is de Russische markt vaker uit politieke redenen gesloten. In het verleden waren echter deze situaties vaak van korte duur. We zijn daarom altijd optimistisch gebleven. Helaas is het ditmaal niet van korte duur, met de consequentie dat we de bedrijfsactiviteiten nu stop moeten zetten. 

Waar wijt u het faillissement van Beusmeat aan?
De beëindiging van de bedrijfsactiviteiten van Beusmeat is het gevolg van sluiten van de Russische afzetmarkt en de daaruit volgende economische consequenties. Het betreft niet enkel de Russische markt maar ook in andere marktsegmenten heeft het bedrijf zich niet naar tevredenheid ontwikkeld. Als gevolg hiervan, is er een forse daling in volume geweest en zijn er grote verliezen geleden.   

Na de ontslagronde in oktober gaf u aan op zoek te zijn naar alternatieve afzetmogelijkheden die de pijn van de Russische importban moesten verzachten. In hoeverre is het gelukt het vlees en met name de varkenskoppen, op alternatieve markten afgezet te krijgen en waarom is deze strategie niet voldoende gelukt? 

Helaas zijn de alterna-tieve afzetmarkten niet voldoende geweest

Natuurlijk hebben we geprobeerd te compenseren voor het wegvallen van de Russische afzetmarkt en andere afzetmogelijkheden gevonden. Helaas zijn deze alternatieve afzetmarkten niet voldoende geweest om de wegvallende Russische afzetmarkt te compenseren. 

Hoe kijkt u terug op de berichten die in januari en februari de indruk wekten dat een heropening van de Russische grens dichtbij was en wekte dit vertrouwen bij u?
We hebben toen de hoop gehad dat de markt wat rustig zou worden en gehoopt dat de sluiting van de Russische afzetmarkt van korte duur zou zijn, zoals in het verleden vaak is geweest. Helaas moesten we vaststellen dat dat niet het geval was. Natuurlijk zijn niet enkel de varkenshouders door deze situatie getroffen, maar ook veel andere bedrijven die in deze keten zitten. Zoals onder andere de slachterijen, logistieke bedrijven en de varkensvlees verwerkende bedrijven. 

In hoeverre leverde de sterke daling van de euro ten opzichte van de dollar op de wereldmarkt voordelen op?
Een dalende Eurokoers helpt zeker de export mogelijkheden, maar dat is geen voordeel die specifiek effect heeft op ons. Alle andere bedrijven in dit segment profiteren hier ook van. 

Hoe nu verder, gaat er worden gekeken of er een doorstart kan worden gemaakt? 
Momenteel zien wij geen mogelijkheden voor een doorstart. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Curly 1 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10862922/Importban-Rusland-treft-niet-alleen-varkenshouder]Importban Rusland treft niet alleen varkenshouder[/url]
De firma Beusmeat is slachtoffer van een heus (geo)politiek machtsspel. In feite zou de Nederlandse Staat, voor verlies van economische activiteit, financiële compensatie moeten ontvangen.
De staat, en hun kompanen binnen de EU, zijn tegen Rusland een boycot begonnen. Vervolgens heeft Rusland een tegen boycot ingesteld. In casu is er sprake van oorzaak en gevolg, m.a.w. ernstige schade. Compensatie uit de pot van de EU met name voor het bedrijf Beusmeat en hun medewerkers is dan redelijk.
> Hoogstwaarschijnlijk gaat deze boycot nog jaren duren.<
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden