Aanvragen nemen nauwelijks toe

Brussel stopt regeling varkensvleesopslag

23 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De regeling van de Europese Commissie voor private opslag van varkensvlees wordt mogelijk stopgezet door de Europese Commissie. Frans van Dongen, directeur internationale zaken bij de Centrale Organisatie voor de Vleessector, verklaart dat dit een logische stap is. Van Dongen vindt niet dat de regeling de plank heeft misgeslagen.

De Europese Commissie compenseert sinds week 12 een deel van de kosten van privaat opgeslagen varkensvlees. Sinds de regeling van kracht is, is in totaal 55.332 ton varkensvlees opgeslagen. In de week tot en met 16 april, is er slechts 7.964 ton varkensvlees bijgekomen.

er is alle reden om de regeling stop te zetten

Omdat het opgeslagen volume de laatste tijd nauwelijks toeneemt, is het volgens Frans van Dongen een logisch stap als de Europese Commissie de regeling stopzet. ‘De aanvragen voor private opslag nemen nauwelijks toe en wat dat betreft is er alle reden om de regeling stop te zetten. Wat de commissie gaat doen is echter onduidelijk, maar ik acht de kans groot dat de regeling wordt stop gezet. Dat is ook een logische stap.’

Hoewel de 55.332 ton slechts een klein deel is van de totale varkensvleesproductie van de Europese Unie, vindt Van Dongen niet dat de regeling geeft effect heeft gehad. ‘de regeling heeft zeker bijgedragen aan het verzachten van de impact van het Russische importverbod. Er is toch bijna 60.000 ton vlees opgeslagen. Dit volume is uit de markt en dit is een stimulans geweest voor de export.’

Nederland heeft in totaal 3.244 ton varkensvlees opgeslagen volgens de regeling van de Europese Commissie. Hiermee heeft Nederland een aandeel van 5,9 procent in het totaal. Spanje is, met 13.041 ton de grootste aandeelhouders in de private opslagregeling.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden