Hogere prijzen stuwen omzet

Varkenssector Rusland profiteert van sancties

28 April 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Russische varkenssector blijft profiteren van de sancties die in 2014 zijn ingesteld tegen westerse landen. Door de grenzen te sluiten voor varkensvlees uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada, heeft de binnenlandse productie een flinke impuls gekregen en zijn de prijzen flink gestegen. Een van de bedrijven die profiteert, is Cherkizovo.

Cherkizovo was in 2014 de vierde varkensvleesproducent van Rusland. Met een volume van 178 ton produceerde het bedrijf 6,1 procent meer varkensvlees dan in 2013. De productiestijging heeft het bedrijf mede te danken aan de importverboden die Rusland in 2014 instelde voor varkensvlees uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada.

34

procent

stegen de varkensvlees-prijzen in het eerste kwartaal van 2015

Door de grenssluitingen steeg de binnenlandse productie weliswaar flink, maar het de productiestijging was onvoldoende om krapte op de binnenlandse markt te voorkomen. Dit leidde tot flinke prijsstijgingen. In het eerste kwartaal van 2015 stegen de prijzen van varkensvlees met 34 procent naar 98,3 roebel, wat ongeveer 1,421 euro was.

Dankzij de prijsstijgingen heeft Cherkizovo in het eerste kwartaal een omzet van ongeveer 3,55 miljard roebel geboekt. Dit is een stijging van 19,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014, toen het bedrijf een omzet van 2,96 miljard roebel boekte.

De hogere prijzen leverden echter niet alleen voordelen op, maar ook een nadeel. De hogere prijzen en de devaluatie van de roebel zetten de koopkracht van Russische consumenten onder druk. Hierdoor verkocht Cherkizovo aanzienlijk minder varkensvlees. In het eerste kwartaal van 2015 is 36.100 ton varkensvlees verkocht. Dit is een daling van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan4072 29 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10863409/Varkenssector-Rusland-profiteert-van-sancties]Varkenssector Rusland profiteert van sancties[/url]
Dit vind ik wel een beetje tegenstrijdig allemaal. Of ik lees het niet goed. Cherkicovo produceert 6 % meer vlees en verkoopt 11% minder?? Wat het het dan met het vlees gedaan, weggegooid? En dat bij een sterke binnenlandse vraag met hogere prijzen? Ik snap het niet maar volgens mij de schrijver van dit artikel ook niet.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden