Brussel stop regeling

Geen noodzaak meer voor PO-varkensvlees

30 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De leden van de Europese Commissie hebben een voorstel aangenomen waarmee Brussel private opslag van varkensvlees niet langer steunt. Brussel ziet geen noodzaak meer voor de regeling omdat de prijzen zijn gestabiliseerd en de aanvragen voor opslag nauwelijks toenemen. Frans van Dongen, lobbyist voor de Centrale Organisatie voor de Vleessector, sprak in week 17 al de verwachting uit dat dit ging gebeuren. 

Sinds de introductie van de maatregel zijn de prijzen in de EU gestabiliseerd

De reden dat de Europese Commissie de opslagregeling afschaft, zijn de hogere prijzen. ‘Sinds de maatregel 9 maart is geïntroduceerd, zijn de varkensvleesprijzen in de EU gestabiliseerd. Daarnaast slaan leveranciers de laatste weken nauwelijks extra vlees privaat op. Hiermee is de noodzaak voor de marktinterventie verdwenen. Een voorstel om de opslagregeling te sluiten is aangenomen door vertegenwoordigers van de lidstaten’, schrijft de commissie in een verklaring.

In de zeven weken dat de private opslagregeling van kracht was, is ongeveer 65.000 ton varkensvlees tijdelijk, voor een periode van drie tot vijf maanden, opgeslagen. 18 verschillende lidstaten hebben gebruik gemaakt van de opslagregeling. Denemarken, Spanje en Duitsland waren de landen die het meest hebben ingeschreven op de regeling, maar ook Polen, Italië, Nederland, Frankrijk en België hebben in beperkte mate gebruik gemaakt van private opslag.

Frans van Dongen, lobbyist voor de Centrale Organisatie voor de Vleessector in Brussel, sprak in week 17 al de verwachting uit dat Brussel de private opslagregeling ging stopzetten. ‘De aanvragen voor private opslag nemen nauwelijks toe, dus wat dat betreft is er alle reden om de regeling stop te zetten. Dat is ook een logische stap’, verklaarde Van Dongen tegenover Boerenbusiness

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden