Nieuw diergezondheidsfonds

Varkenshouders betalen minder bij ziekten

30 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft een akkoord bereikt met het ministerie van Economische Zaken over het nieuwe Diergezondheidsfonds (DGF). In het akkoord is afgesproken dat de eigen bijdrage van varkenshouders bij uitbraken van dierziekten, waaronder varkenspest, met miljoenen euro’s daalt.

Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest of blaasjesziekte geldt in het nieuwe diergezondheidsfonds een plafondbedrag van 30 miljoen euro. Dit is een verlaging van 12 miljoen euro. Mocht de Europese Commissie besluiten de verplichte bestrijding van blaasjesziekte te laten vallen, dan kan het plafondbedrag dalen tot 22 miljoen euro. Het plafondbedrag voor mond- en klauwzeer en klassieke varkenspest daalt zeven miljoen euro en komt zodoende op 19 miljoen euro.

De afspraken en bedragen gelden voor een periode van vijf jaar en gaan met terugwerkende kracht in op 1 januari dit jaar en lopen tot eind 2019. Tot de genoemde bedragen, draait de varkenshouderij op voor schade veroorzaakt door genoemde ziekten. Daarna komt de overheid in beeld.  

De POV is blij met het akkoord. ‘Wij hebben hier de afgelopen maanden intensief en constructief over onderhandeld met het ministerie en hebben het maximale uit de onderhandelingen kunnen halen. Er ligt nu een werkbaar convenant waarmee de varkenshouderij de komende vijf jaar vooruit kan’, benadrukt Jansen.

Naast de nieuwe plafondbedragen, heeft de POV ook vervolgafspraken met het ministerie gemaakt over de handhaving van nulstand van wilde zwijnen, voorkoming van dierenwelzijnsproblemen na de uitbraak van een dierziekte en de afzet van gevaccineerd vlees na de uitbraak van een dierziekte.

Eric Douma, vicevoorzitter van de POV onderstreept het belang van vervolgsafspraken over deze onderwerpen. De plannen moeten echter nog worden uitgewerkt. Dit moet de komende maanden gebeuren.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden