Meer concurrentie met EU

Varkensvleesexport VS toont eerste herstel

11 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De varkensvleesexport van de Verenigde Staten viel in de eerste maanden tegen, maar in maart toont de uitvoer voor het eerst voorzichtig herstel. Voor de export van de EU kan dit slecht nieuws zijn. 

9,9

procent

steeg de varkensvlees-export ten opzichte van februari

De VS voerde in maart 191.041 ton varkensvlees uit, zo blijkt uit cijfers van de Amerikaanse organisatie voor de vleesexport (USMEF). Dit is nog altijd 8,9 procent minder dan in dezelfde maand van 2014 is geëxporteerd, maar in vergelijking met februari heeft de VS echter 9,9 procent meer varkensvlees verscheept. Bovendien is de afgelopen 11 maanden niet zoveel varkensvlees uitgevoerd. 

Dat in maart bijna 10 procent meer varkensvlees is geëxporteerd dan in februari, is voor een belangrijk deel te danken aan de lage prijzen. In maart lag de varkensprijs rond de 1,714 dollar per kilo. Hiermee zijn de varkens meer dan 45 procent goedkoper dan in dezelfde maand van 2014.

Niet alleen de lage prijzen, maar ook het einde van een conflict in de havens helpt de export van de VS. In januari en februari zorgde een geschil tussen dokwerkers en havenbedrijven voor lange wachttijden in de havens langs de Amerikaanse westkust. Ongeveer tweederde van het vlees voert de VS uit via havens en 80 procent hiervan verlaat het land via de westelijke havens omdat de voornaamste exportbestemmingen in Azië liggen. Door de problemen in de havens verloor de totale vleessector ongeveer 30 miljoen dollar per week. 

Hoewel de varkensvleesexport in maart voorzichtig herstel liet zien dankzij de sterk gedaalde prijzen en het einde van het havengeschil, bleef het herstel van de uitvoer beperkt door de dollar. De dollar is in het eerste kwartaal van 2015 fors gestegen. Het hoogste punt lag in het eerste kwartaal van 2015 op ongeveer 0,953 euro, wat bijna 30 procent boven het hoogste punt van het eerste kwartaal van 2014 is.

De dure dollar belemmerde de export in maart, maar hier kan de komende tijd verandering in komen. In april is de dollar namelijk goedkoper geworden ten opzichte van de euro. Weet de Amerikaanse munt de dalende trend vast te houden, dan profiteert de varkensvleesexport hier van.

Het herstel van de Amerikaanse varkensvleesexport, vormt mogelijk een bedreiging voor de export van de EU. Mede dankzij de dure dollar en het geschil in de havens van de VS, wist de EU in de eerste twee maanden van 2015 2,4 procent meer varkensvlees naar derde landen te exporteren. Met name de Aziatische landen steeg, waarbij in China  21 procent meer varkensvlees is afgezet. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden