Grote concessies aan Robert

Clemens Tönnies beëindigt familievete plotseling

18 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Aan de familievete tussen Clemens Tönnies en zijn neef Robert is na een jarenlange strijd een einde gekomen. Beide partijen hebben namelijk een overeenkomst bereikt over een herverdeling van de macht binnen de grootste slachterij van Europa, waarbij met name Clemens grote concessies doet aan zijn neef.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt dat Clemens Tönnies met zijn neef heeft afgesproken alle lopende rechtszaken te beëindigen. Bovendien heeft Clemens ingestemd om het bestuur van het bedrijf te herstructureren waarbij Robert gelijke rechten krijgt.

Een woordvoerder van Tönnies Fleischwerk laat in een verklaring weten dat ‘Clemens en Robert constructieve discussies voeren over een reorganisatie van het bestuur waarbij beide personen een vergelijkbare positie binnen het bestuur krijgen. Binnen het bestuur moet een toekomstbestendige structuur worden opgericht met gelijkwaardige rechten voor de partners.’

De toezeggingen die Clemens doet, zijn een grote stap voorwaarts richting de oplossing van de vete met zijn neef, maar Clemens is bereid nog verdere concessies te doen. Zo gaf Clemens aan bereid te zijn het vleesbedrijf de Zur Mühlen Gruppe, een bedrijf met een omzet van 600 miljoen euro, onder te brengen in de Tönnies Holding. Nu is Clemens zelf nog volledig eigenaar van het bedrijf. In 2011 maakte hij bekend het bedrijf over een periode van drie jaar voor de volle 100 procent over te nemen. Wel is afgesproken dat Clemens een eerlijke prijs krijgt voor zijn Zur Mühlen Gruppe.

De toezegging van Clemens om de Zur Mühlen Gruppe in de gemeenschappelijke Tönnies Holding onder te brengen, is een zeer belangrijke stap, omdat dit bedrijf een van de aanleidingen vormde voor het geschil. Robert voelde zich namelijk verraden door de privéaankoop van Clemens.

Clemens levert zijn bestuurvoor-zitterschap in en geeft Robert gelijke rechten

Naast de toezegging om de Zur Mühlen Gruppe onderdeel te maken van Tönnies Fleischwerk en het geven van gelijke rechten aan Robert, levert Clemens ook zijn bestuursvoorzitterschap in. Na de herstructurering van het bedrijf komt Tönnies onderleiding van een aangestelde ceo te staan. Het dubbele stemrecht waar Clemens lange tijd aanspraak op maakte, verloor hij in maart al na een uitspraak van het hooggerechtshof in Hamm.

Volgens ingewijden die bij de onderhandelingen betrokken zijn, is Clemens bereid concessies te doen omdat zijn positie binnen het bedrijf onder druk is komen te staan na verschillende gerechtelijke uitspraken die negatief voor hem uitpakten. Daarnaast wil Clemens aan vragen over opvolging en het operationele beheer van het bedrijf werken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden