Eigen varkensstapel groeit

Omzet Cranswick ontstijgt grens 1 miljard pond

20 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Britse varkensvleesproducent Cranswick heeft over het boekjaar 2014 winst op nagenoeg alle terreinen geboekt. Naast de omzet en de winst, steeg ook de operaionele marge. Dit heeft het bedrijf deels te danken aan de varkens die in eigen beheer worden gefokt. In 2014 produceerde het bedrijf 20 procent van de geslachte varken zelf.

Cranswick boekte over 2014 een omzet van 1.003,3 miljoen pond, of ongeveer 1.389,90 miljoen euro. Dit is een stijging van  0,8 procent ten opzichte van 2014, toen 994,9 miljoen pond is omgezet. Ondanks de lichte omzetstijging wist het bedrijf de winst met 10,6 procent te vergroten tot 57,8 miljoen pond, of ongeveer 80 miljoen euro. De sterke winststijging is het gevolg van een grotere operationele marge, die 0,4 procentpunt verbeterde en over 2014 op 5,8 procent uitkwam.

Het is voor het eerst dat Cranswick meer dan één miljard pond omzet en het resultaat stemt het bedrijf dan ook positief. ‘Ik ben tevreden dat het resultaat dat te danken is aan de strategische en commerciële vooruitgang, maar ook aan de aankoop van Benson Park in oktober 2014. Ook profiteert Cranswick van de efficiënte productiefaciliteiten waar veel is geïnvesteerd’, zei bestuursvoorzitter Martin Davey in een verklaring.  

Onderdeel van de strategie van Cranswick zijn varkenshouderijen die onderdeel zijn van het bedrijf. De laatste jaren heeft Cranswick verschillende varkenshouderijen aangekocht. In 2014 beschikte Cranswick over voldoende ligplaatsen om meer dan 20 procent van de benodigde varkens zelf op te fokken. In het voorgaande jaar produceerde het bedrijf 15 tot 20 procent van de varkens zelf. Door de aankoop van een zeugenbedrijf met 3.000 zeugen groeide de zeugenstapel van Cranswick in 2013 al naar 15.000 dieren.

Volgens Davey heeft het beleid de eigen varkensstapels te ontwikkelen grote voordelen opgeleverd. ‘Met het in eigen beheer houden van varkens, kunnen wij onze klanten garanties geven en verzekeren wij onszelf van een constante aanvoer met een betere traceerbaarheid.’ De komende jaren wil Cranswick vooral inzetten op het verbeteren van de kwaliteit van de varkensstapel. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden