Voor het eerst in pool

Agrifirm betaalt telers soja 514,50 euro per ton

26 Mei 2015

Agrifirm Plant betaalt de deelnemers aan de sojapool een prijs van 514,50 euro per ton voor de oogst van 2014. Het is voor het eerst dat Nederlandse telers hun soja in poolverband afzetten, zo meldt het coöperatief bedrijf. De animo voor in Nederland geteelde sojabonen neemt toe, aldus Agrifirm Plant.

Nederlandse soja bevindt zich op ander prijsniveau dan wereldmarkt

Het bedrijf heeft de sojabonen van oogst 2014 voor het eerst in een afzetpool verkocht. De onderneming baseert de poolprijs van 514,50 per ton op de gerealiseerde verkopen in een jaar tijd. De kwaliteit en de opbrengst van de oogst was wisselend. De opbrengst stijgt wel ten opzichte van eerdere jaren, aldus Agrifirm. De gemiddelde opbrengst van het beste kwart van de telers was 3,4 ton per hectare. 

De Nederlandse sojabonen zijn vooral verkocht aan de humane voedingsindustrie, verklaart Agrifirm, waar duidelijk vraag bestaat naar gegarandeerd niet-genetisch gemodificeerde sojabonen (non-gm). Nederlandse geteelde soja bevindt zich mede hierdoor op een ander prijsniveau dan de wereldmarkt, maar staat er - zo benadrukt Agrifirm Plant - niet los van. De prijzen zijn lager dan de voorgaande jaren door goede oogsten en grote voorraden. Ook was er dit jaar veel non-gm soja beschikbaar door een toegenomen areaal, waardoor de premies dalen.

Agrifirm Plant werkt samen Wageningen UR en de telers om het rendement van de teelt verder verhogen, onder andere met uitgebreid onderzoek naar nieuwe en betere rassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden