Brabantse Zorgvuldigheidsscore

Rechtsstrijd tussen NVV en Brabant brandt los

28 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft woensdag 27 mei de provincie Noord-Brabant voor het eerst ontmoet in de rechtszaal over de kwestie Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).

De BZV dwarsboomt duurzame ontwikkeling van de varkenshouderij. Een van de ontwikkelingen is het Recept voor Duurzaam Varkensvlees, waarin de varkenshouderij de duurzame ambities voor de komende jaren heeft verwoord. Door zelf te verduurzamen, kunnen varkenshouders een hogere prijs vragen voor de extra inspanningen die worden verricht op het gebied van dierenwelzijn en milieumaatregelen. De BZV blokkeert deze verduurzaming omdat de BZV enkel bovenwettelijke eisen oplegt aan de veehouders, zonder te voorzien in een vergoeding voor de hogere kosten die dit met zich meebrengt. Bovendien druist de BZV in tegen de afspraken die in het Verbond van Den Bosch.

De NVV gaf in juli 2014 al aan de provincie Noord-Brabant voor de rechter te dagen inzake de BZV en woensdag 27 mei was de eerste ontmoeting in de rechtszaal. De NVV eist dat de onderdelen van de Verordening Ruimte 2014, die betrekking hebben op de hoogproductieve veehouderij, waaronder de BZV, geheel of gedeeltelijk onverbindend worden verklaard. Daarnaast noemt de NVV de BZV onrechtmatig en eist een financiële vergoeding voor de extra investeringen en meerkosten die varkenshouders moeten maken om aan de BZV te voldoen.

Hogere eisen aan varkens-houders, moeten door de gehele keten worden gedragen

De NVV wil de afspraken uit het Verbond van Den Bosch via de rechter afdwingen. ‘Indien hogere eisen aan varkenshouders worden gesteld, moeten de consequenties door de gehele keten worden gedragen’, betoogde NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

De retail heeft haar koplopers-rol, zoals verwoord in het Verbond van Den Bosch, niet gepakt en térwijl de Provincie Noord-Brabant dit wist, heeft de provincie de BZV doorgevoerd. Door dit te doen is eenzijdig de verantwoordelijkheid bij de primaire producenten gelegd door extra eisen op te leggen. Brabantse varkenshouders moeten naast de al geldende Europese en bovenwettelijk Nederlandse eisen, ook nog voldoen aan extra kostprijsverhogende provinciale maatregelen als zij zich willen ontwikkelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden