Provincie wil nulstand loslaten

POV vreest risico's van wilde zwijnen in Brabant

28 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Provincie Noord-Brabant wil de nulstand voor wilde zwijnen loslaten en maatregelen nemen om de populatie beheersbaar te maken. Hiervoor is een plan aangekondigd. De Producenten Organisatie Varkenshouderij wil zo snel mogelijk om tafel met de provincie en het ministerie van Economische Zaken.

Het loslaten van de nulstand is in strijd met afspraken die met het ministerie zijn gemaakt

‘Wij willen met de provincie Noord-Brabant en met het ministerie van Economische Zaken in gesprek over het loslaten van de nulstand voor wilde zwijnen. Dit is immers in strijd met de afspraken die wij recent met het ministerie hebben gemaakt in het Diergezondheidsfonds. In die afspraken staat juist dat de overheid en de sector inzetten op handhaving van het nulstandbeleid,’ laten POV-voorzitter Ingrid Jansen en Eric Douma, vicevoorzitter van de POV weten in een gezamenlijke verklaring.

Het loslaten van de nulstand druist niet alleen in tegen de gemaakte afspraken tussen het ministerie van Economisch Zaken en de POV, maar vergroot ook het risico op ziekten. Afrikaanse of Klassieke varkenspest kan eenvoudig en snel worden verspreid door wilde zwijnen.

De bestuurders van de POV nemen dit risico serieus en willen hier de provincie en het ministerie op aanspreken. ‘Onze varkenshouders zijn keihard aan het werk om de gezondheid van hun dieren te verhogen en als POV werken wij momenteel intensief aan het bouwen van een nieuw kwaliteitssysteem dat de gezondheidsstatus op bedrijven nog verder moet verhogen. Dan mag het niet zo zijn dat al die inspanningen teniet worden gedaan door een toename van het aantal wilde zwijnen en de diergezondheidsrisico’s die dat met zich meebrengt’, menen Jansen en Douma.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden