Vooruitzichten positief

Varkensvlees hindert herstel pluimveehouderij

29 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel pluimveehouders in de eerste maanden van 2015 voor hogere voerkosten kwamen te staan, zijn de marges wel verbeterd en gestegen tot boven het langjarig gemiddelde. Rabobank schrijft dit toe aan een krapper aanbod, wat ook voor de komende maanden voor gematigd positieve vooruitzichten zorgt, maar dat is wel afhankelijk van vogelgriep. Ook varkensvlees kan het herstel van de pluimveehouderij hinderen. 

De betere marges zijn volgens de Rabobank te danken aan de langere leegstand aan het einde van 2014. Hierdoor daalde aan het begin van 2015 het aanbod van pluimveevlees en herstelden de marges zich relatief snel.

Na het tweede kwartaal neemt de ruimte voor verdere marge verbetering echter af, want Rabobank ziet het aanbod van kuikenvlees in de EU de komende maanden verder toenemen. ‘De marktbalans kan hierdoor na het tweede kwartaal onder druk komen en verder herstel zelfs dwarsbomen’, schrijft de bank in het Kwartaalbericht Pluimveevlees.

Een ander risicofactor voor het verdere hestel van de pluimveemarkt, is varkensvlees. De prijzen van varkensvlees zijn aan het dalen en dit druk de prijsontwikkeling van pluimveevlees. Ondanks de toenemende concurrentie tussen beide vleessoorten, is Rabobank gematigd positief voor de markttendens in de pluimveehouderij.

De gematigd positieve verwachting, is mede het gevolg van verduurzaming. Volgens Rabobank is de ingezette verduurzaming en de hogere welzijnsstandaard van het kuikenvleesaanbod door enkele grote retailers, waaronder Albert Heijn en Jumbo, duidelijk merkbaar. Op korte termijn gaat de markt van deze situatie profiteren. ‘De verlaging van het aanbod door een substantieel lagere bezetting per vierkante meter brengt de markt in beweging’, schrijft de bank.

De omstandigheden voor de pluimveemarkt zijn aan het verbeteren en Rabobank verwacht dat het rendement door de goede marktbalans, het wegvallen van exportbelemmeringen, de relatief lage koers van de euro en stabiele voerkosten, boven het vijfjaarsgemiddelde uit kan komen. De ontwikkelingen staan of vallen echter met het uitblijven van nieuwe uitbraken van hoog- en deels ook laagpathogene vogelgriep. Om de marktomstandigheden verder verbeteren dring Rabobank aan op een verdere verhoging van de algemene hygiënestatus van de Nederlandse pluimveehouderij. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden