Financiële strop door overaanbod

Herstel van PED is valkuil voor varkenshouders VS

2 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Amerikaanse varkenssector zet flink vaart achter het hestel van Porcine Epidemische Diarree, want het aantal dieren neemt in rap tempo toe. Financieel gezien blijkt het herstel echter een grote valkuil te zijn. De noteringen klimmen voorzichtig uit het dal in aanloop naar de zomer, maar verkeren nog altijd op een bijzonder laag niveau en bovendien laten de vooruitzichten weinig ruimte voor optimisme onder Amerikaanse varkenshouders.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw becijferde dat de VS op 1 maart 2015 65,93 miljoen varkens telde. Dit is een toename van 7,2 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2014, toen de Amerikaanse varkensstapel de kleinste omvang sinds 2006 had.

De sterke krimp van de varkensstapel stuwde de prijzen in 2014 naar ongekende hoogten. In juli 2014 noteerden varkens 2,20 dollar per kilo, wat het hoogste niveau ooit was. Met het herstel van de varkensstapel kwam echter het verval van de prijzen. In maart 2015 was de notering teruggezakt tot minder dan één dollar per kilo. Naast de productiestijging van 14 procent in maart, was de prijsval ook het gevolg van de stijgende voorraden. De verwachting was dat in het tweede kwartaal meer dan 10 procent varkensvlees in opslag lag dan in 2014.

De voorraden bleken echter minder groot dan verwacht en dit heeft geleid tot voorzichtig herstel van de prijzen. In de laatste week van mei schommelde de notering in de VS rond de 1,322 dollar per kilo. Hoewel de prijs uit het dal aan het klimmen is, verloopt het herstel traag en bovenden ligt de prijs nog altijd zeven procent onder het vijfjarig gemiddelde.

Daarnaast is het ook de vraag in hoeverre de Amerikaanse varkensprijs ruimte krijgt om verder te stijgen. De verwachting is dat de varkensvleesproductie in het tweede kwartaal zes procent groter uitvalt dan in dezelfde periode van 2014 en in het derde kwartaal stijgt de productie met zeven procent. In het vierde kwartaal groeit de productie minder sterk, maar nog altijd met vier procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

9

dollar

per varken verliezen varkenshouders in de VS

Het Amerikaanse ministerie verwacht dat de aanhoudende groei van de productie de prijzen opnieuw onder druk gaat zetten. In het derde kwartaal ligt de prijs nog rond de 1,278 dollar per kilo, maar in het vierde kwartaal daalt de prijs naar 1,124 dollar en voor het eerste kwartaal van 2016 wordt gerekend op een prijs van ongeveer 0,90 tot 1,00 dollar per kilo. Met deze prijs verliezen Amerikaanse varkenshouders negen dollar per varken.

Aangejaagd door lage voerkosten heeft de varkensstapel van de VS zich snel weten te herstellen van het PED-virus. De sterke productiestijging heeft echter ook een keerzijde en dat is dat de prijzen door de overproductie kelderen en het houden van varkens verliesgevend gaat zijn in het eerste kwartaal van 2016.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Biggen fokker 2 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10864029/Herstel-van-PED-is-valkuil-voor-varkenshouders-VS]Herstel van PED is valkuil voor varkenshouders VS[/url]
Als ze dan pas 9 € per varkens verliezen hebben ze vorig jaar wel extreem veel verdiend.
muid 2 Juni 2015
laat dit een wijze les zijn voor ons
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden