DCA Trendrapport Varkens & Voer

Spaarvarken houdt een paar centen binnen

9 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

De varkensprijs maakte in april enkele grote sprongen omhoog, maar moest de geboekte winst weer net zo snel inleveren. De extreme volatiliteit maakte duidelijk dat snelle verhogingen in een korte tijd niet de manier waren voor de varkensmarkt om structureel uit het dal te klimmen. April was hiermee een behoorlijk teleurstellende maand en mei moest dan ook soelaas bieden.

Snelle verhogingen in een korte tijd zijn niet de manier voor de varkensmarkt om structureel uit het dal te klimmen.

Hoewel het er vooraf weinig hoopvol uitzag vanwege het grote aantal slachtdagen waar de varkensmarkt in mei voor kwam te staan, heeft de varkensprijs zich aardig op weten te trekken in mei. De notering staat weliswaar nog altijd onder het, tot dusver, hoogste niveau dat in week 17 is bereikt, maar de prijs loopt gestaag op. Bovendien is in mei geen sprake geweest van een terugval.

De biggenmarkt heeft in mei nauwelijks weten te profiteren van de verbeterende omstandigheden op de varkensmarkt. De verlagingen waren weliswaar minder groot dan in april, maar de prijs daalde nog altijd.

Naast de varkensmarkt, kwamen in mei ook verschillende positieve signalen van de voermarkten. Zeer volatiele grondstofnoteringen leidden prijsverlagingen van brijvoerproducten in en daarnaast kwam, na maanden, een einde aan de stijgende trend van de brokprijzen.

Door de gestaag stijgende varkensprijs en de gestabiliseerde of gedaalde voerprijzen, kan worden gesteld dat zich lichtpuntjes beginnen te tonen voor de marges in de varkenshouderij. De titel van het maandelijkse trendrapport over de varkensmarkt luidt daarom: spaarvarken weet een paar centen binnen te houden’. Hoe de varkens- en voerprijzen zich verder gaan ontwikkelen, hangt echter ook sterk af van wisselkoersen en de financiële markten en de mestmarkt, waar dit rapport eveneens op in gaat. 

Het trendrapport wordt exclusief onder abonnees van DCA varken en Voer Pro verspreid. De maandelijkse Varkens & Voer Pro Analyse is een onderdeel van het abonnement DCA Varkens & Voer Pro. Klik hier om een abonnement te nemen en om het trendrapport van mei 2015 te downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden