Omzet sterk gedaald

Nettoresultaat Vion negatief over 2014

17 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Vion heeft in 2014 een netto-omzet geboekt van 5 miljard euro. Dit is een daling van twee miljard ten opzichte van 2013. De daling schrijft Vion toe aan de verkoop van meerdere bedrijfsonderdelen, waarvan Vion Ingredients de belangrijkste was. Ook de lagere prijzen van varkens- en rundvlees hebben de omzet beïnvloed.

Ondanks de omzetdaling, steeg de brutowinst van de voortgezette activiteiten. Over 2014 boekte Vion een ebitda, wat de winst voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen op activa, leningen en goodwill is, van 58 miljoen euro. Dit is een stijging van 36 miljoen euro ten opzichte van 2013. Het positieve resultaat is grotendeels te danken aan de lage varkensprijzen, wat een voordeel opleverde aan de inkoopkant van Vion.

Hoewel de brutowinst is verbeterd, heeft Vion over 2014 een negatief nettoresultaat gerealiseerd van 21 miljoen euro. De netto kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg 80 miljoen euro. Dit is mede veroorzaakt door het netto operationeel werkkapitaal dat met 26 euro miljoen afnam.

Tom Heideman, interim ceo van Vion, is echter positief. ‘Vorig jaar hebben we een intensief jaar gehad. Na de verkoop van Vion Ingredients stond 2014 in het teken van het opnieuw positioneren en integreren van onze activiteiten met als doel het rendement te verbeteren. Dankzij de verbeterde resultaten, de doorgevoerde operationele wijzigingen, aanpassingen in de footprint en een robuuste financiële positie, hebben we een goede basis voor de toekomst. In combinatie met onze toegang tot wereldwijde afzet­markten, geeft dit ons de mogelijkheid onze in-house expertise optimaal in te zetten om tot een steeds betere verwaarding van onze dieren te komen. Voor het einde van de zomer verwachten we een nieuwe CEO te benoemen die de toekomst van Vion verder vorm geeft.’

Hoewel Vion nog veel werk moet verzetten om de zaak weer helemaal op de rails te krijgen, is het bedrijf positief voor de toekomst. ‘Met de verbeterde resultaten in 2014, de operationele verbeteringen, aanpassingen in de footprint en de robuuste financiële positie, is een gezonde basis gelegd voor verdere resultaatsverbetering. De ingezette koers en focus op optimalisering van de marge door middel van valorisatie alsmede verdere kostenreductie, geven vertrouwen voor de toekomst. De in april 2015 overeengekomen nieuwe werk­kapitaal­financiering geeft de financiële armslag om de toekomstplannen te bewerkstelligen.’ 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
winner 17 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10864294/Nettoresultaat-Vion-negatief-over-2014]Nettoresultaat Vion negatief over 2014[/url]
Een goede les voor de totale agrarische sector !
Met veel minder omzet een veel hogere bruto winst realiseren.
Samengevat: minder produceren met minder sores, voor een hogere marge.
Zo moeilijk is dat toch niet, als we ons er allemaal maar aan houden.
ik 17 Juni 2015
20 jr geleden is niet te vergelijken met nu, maar toen nam Dumeco zo af en toe een renderende slachterij over, het lijkt tot de dag van vandaag, dat het renderen van Vion zelf er niet inzit. hoeveel boerengeld (lees gewoon; de kg prijs van geslachte varkens)is er al niet naar de verkeerde kant gegaan, welke kant het ook is geweest; verkeerde verkoop vlees, of te veel afkoop directeuren, enz, of misschien wel een moeilijke sector ??
Vaak als een boerenbedrijf verkocht wordt, dan wil men het oude personeel wel eens als "ballast" zien, omdat die, niet verkeerd als mens, maar misschien wel teveel vastgeroest zit in een oud isolement. dus misschien moet toch de hele Vion ineens dan maar eens ...........................???
LEO 18 Juni 2015
focus op resultaatverbetering = lagere varkensprijs. rare business
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden