Risico neemt toe

Duitse varkenssector vreest besmetting met ASF

26 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Vanwege het vele verkeer tussen Duitsland en de Baltische Staten en Polen kan Afrikaanse varkenspest ieder moment de kop opsteken in Duitsland. Dit vreest een Duitse professor die gespecialiseerd is in dierziekten, schrijft Farmers Weekly.

Franz Conraths, professor aan het Friedrich-Loeffler-Institut, een instelling gespecialiseerd in onderzoek naar infectieziekten bij landbouwdieren, verklaarde dat menselijk gedrag de grootste risicofactor is bij de verspreiding van Afrikaanse varkenspest.

Bovendien zijn de gevolgen vele malen groter in Duitsland wanneer de ziekte overslaat naar Duitsland. ‘Ik vrees dat een uitbraak van Afrikaanse varkenspest vele malen meer impact heeft in Duitsland dan in de Baltische Staten’, zegt Conraths. ‘Wanneer wilde zwijnen besmet raken met Afrikaanse varkenspest is de ziekte vele malen moeilijker te controleren in Duitsland dan in de Baltische Staten en Polen.'Omdat de varkenssector van Duitsland geconcentreerder is dan in de lidstaten waar de ziekte zich tot dusver heeft gevestigd, zijn ook de gevolgen voor Duitsland groter.

Naar eigen zeggen waarschuwt Conraths al meer dan een jaar voor een mogelijke uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Van een uitbraak is het nog niet gekomen en Duitsland neemt de nodige voorzorgsmaatregelen, maar de professor zegt dat er meer stappen gezet kunnen worden om het risico verder te beperken. ‘Mensen moeten zich bewust blijven van hoe eenvoudig de ziekte verspreidt kan worden. Hier moet aandacht voor blijven.’ Ook wil de professor dat meer wordt gedaan aan het controleren van de wilde zwijnenpopulaties langs de grenzen met Polen en de Baltische Staten  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden