DCA Trendrapport Varkens&Voer

Varkensmarkt krijgt mes in de rug

7 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de varkensmarkt begon in mei een klein lichtpuntje te branden. De prijzen stegen gestaag en de stapsgewijze verhogingen wekten het vertrouwen dat de geboekte winst voor langere tijd vast kon worden gehouden. In juni is de opgaande lijn aanvankelijk doorgetrokken, maar halverwege de maand kreeg de markt opnieuw een enorme tegenvaller voor de kiezen.

Slachterijen zetten met verlagingen van acht cent het mes in de rug van de varkensmarkt

Hoewel de markt er dankzij de goede weersverwachtingen, de goede vraag naar varkens en het afnemende aanbod ogenschijnlijk goed voorstond, begon er in week 26 een uiterst gespannen situatie te ontstaan. De opgelopen varkensprijzen wisten slachterijen op de vleesmarkt niet terug te verdienen en door slachtprogramma’s terug te schroeven zetten zij de markt naar hun hand. De Nord/West-commissie voelde zich gedwongen een verlaging van vier cent door te voeren. Dit was de slachterijen niet naar de zin en zij zetten met verlagingen van acht cent het mes in de rug van de varkensmarkt.

De paniek die hierdoor ontstond leidde tot paniek en dit werkte ook door op de andere markten. In navolging van de varkensprijs, implodeerden ook de biggenprijs en ook de zeugennotering moest fors inleveren.

Tegenover de sterk dalende varkensprijzen, stonden stabiele of licht dalende voerprijzen. Ook op de voermarkt zijn de omstandigheden echter aan het kenteren. De voornaamste indicator voor deze verwachting is de grondstoffenmarkt, waar dit rapport eveneens op in gaat. Naast de varkens- en voermarkten wordt ook ingegaan op de mestmarkt en de financiële markten, die eveneens van invloed op de ontwikkeling van de varkensprijzen zijn.

Het trendrapport wordt exclusief onder abonnees van DCA varken en Voer Pro verspreid. De maandelijkse Varkens & Voer Pro Analyse is een onderdeel van het abonnement DCA Varkens & Voer Pro. Klik hier om een abonnement te nemen en om het trendrapport van juni 2015 te downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden