Verdere verspreiding dreigt

Alleen al in juni 89 nieuwe ASF uitbraken

10 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks maatregelen van getroffen landen, is Afrikaanse varkenspest zich alleen maar sneller aan het verspreiden. Alleen al in juni zijn 89 gevallen geconstateerd, zo meldt de Wereldorganisatie voor Diergezondheid.

Het grootste getroffen bedrijf telde 18 varkens

De meeste uitbraken deden zich voor in het grensgebied van Letland en Estland. Hoewel de ziekte vooral wilde zwijnen in dit gebied treft, worden ook kleine bedrijven getroffen. Dit zijn zogenaamde backyard farms, of bedrijven die enkele varkens houden voor eigen gebruik. Eén uitbraak trof een bedrijf met 18 varkens.

Het Friedrich-Loeffler-Institut, een Duits instituut gespecialiseerd in onderzoek naar dierziekten, heeft een kaart gemaakt  met daarop alle uitbraken die sinds januari 2014 zijn geconstateerd. Wat opvalt is dat ook in het gebied waar Letland, Litouwen en Polen aan Wit-Rusland grenzen. Dit wekt de indruk dat met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen vanuit Wit-Rusland de EU binnen komen.

Het Instituut waarschuwt  dan ook dat insluiping van de ziekte in andere landen niet kan worden uitgesloten. Transporten die vanuit de getroffen gebieden bijvoorbeeld naar Nederland en Duitsland trekken, vormen een risico. De grootste risicofactor ziet het Instituut echter in reizigers die vleeswaren meenemen uit de getroffen gebieden en de ziekte bij zich dragen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden