Derde dreigt failliet te gaan

Crisis erger dan gedacht in Deense varkenssector

13 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Dalende prijzen van onder andere varkensvlees en stabiele of licht stijgende voerkosten maken het leven steeds moeilijker voor varkenshouders. In Denemarken dreigt één op de drie varkenshouders failliet te gaan, meldt Landbrug Avisen.

'De crisis in de Deense varkenssector is veel erger dan eerder gedacht. De prijzen verkeren in een vicieuze, neerwaartse spiraal waardoor de ene verlaging de andere in deh andwerkt. Dit trekt de resultaten van veel bedrijven in het rood, schrijft de Deense krant Berlingske.

De krant maakt melding van een beoordeling van de Landbrugets Finansieringsbank, een bank die als doel heeft jonge boeren te ondersteunen. De bank verklaarde dat eerdere schattingen van het Deense ministerie van Landbouw over de financiële situatie van Deense agrarische bedrijven, onjuist zijn.

Eén derde van de Deense varkens-houders verkeert in financiële nood

Volgens het Deense landbouwministerie hebben 1.700 bedrijven een te grote schuldpositie en een lage liquiditeit, 'maar wij denken dat dit aantal veel hoger ligt’, zegt Jesper Lyhne, directeur van Landbrugets Finansieringsbank. Lyhne denkt dat ongeveer één derde van de Deense varkenshouders in financiële nood verkeert.

Deze ondernemers hebben niet alleen moeite schulden af te betalen, maar het probleem is veel groter dan dat, zegt Lyhne. ‘Ongeveer 3.500 bedrijven hebben nauwelijks inkomen. Aan deze boeren worden geen nieuwe leningen versterkt waardoor de ontwikkeling van de Deense sector stagneert.’ Het grootste risico schuilt, volgens Lyhne, in het opraken van contant geld.

De oorzaak van de huidige crisis ligt bij de Russische handelsembargo’s, maar ook de aanhoudende prijsverlagingen speelt een rol. In het voorjaar van 2015 schatte de Deense zakenkrant Børsen dat één op de zeven Deense bedrijven op een faillissement afkoerste.

De prijzen van varkensvlees, maar ook van andere producten, zijn sindsdien alleen maar gedaald. Volgens cijfers van het Deense bureau voor de Statistiek verkeert het aantal faillissementen in de Deense landbouw op het hoogste niveau sinds oktober 1993. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Biggen fokker 13 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10864714/Crisis-erger-dan-gedacht-in-Deense-varkenssector]Crisis erger dan gedacht in Deense varkenssector[/url]
Zo dan kunnen we elkaar allemaal de hand schudden overal armoede in varkens land.
Kenner 13 Juli 2015
Is in Nederland niet zo heel veel anders....
tempo 13 Juli 2015
Als je weet dat 60 tot 70 % van de bedrijven onder water staat zegt genoeg.
Bert 21 Juli 2015
De boeren van vandaag de dag werken voor een appel en een ei. Laat de consument nu eens een eerlijke prijs betalen voor de producten in het schap. Of het nu de lage varkensprijzen zijn of de lage melkprijzen. De kosten zijn te hoog en zijn haast niet te drukken. De voerleverancier kan de prijzen ook niet verder drukken, en de mestafzet is onbetaalbaar geworden. De mest halen ze voor niks op zonder bon. Maar met bon kost het een vermogen. Honderden euros per vracht... Gelukkig zijn de putten nu leeg. Maar op papier zitten ze nog vol.... Als dat maar goed gaat. En anders is het einde verhaal.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden