Bonus Delhaize werkt niet

Krimpen is enige oplossing voor varkenssector

17 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Retailer Delhaize betaalt Belgische varkenshouders vanaf donderdag 16 juli een crisisbonus van twee euro per varken. De Belgische Boerenbond reageerde verheugd op het gebaar. De Tijd schrijft dat de toeslag enkel een doekje voor het bloeden is en dat de problemen hiermee niet structureel worden opgelost.

De crisistoeslag is niet de eerste maatregel om de Belgische varkenssector te ondersteunen. Eerder besloten retailers niet te profiteren van goedkoper buitenlands vlees en in oktober 2014 voerde Delhaize een bodemprijs in. Nu gaat de retailer dus ook nog een toeslag van twee euro uitbetalen aan de 53 varkenshouders die aan Delhaize verbonden zijn. ‘Om de Belgische varkensboeren te ondersteunen betalen wij varkenskwekers twee euro per varken extra zolang de prijzen op een historisch dieptepunt blijven zitten’, verklaarde Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver tegenover De Tijd.

In de Belgische varkenssector gaan de handen op elkaar voor de geste van de retailer. ‘Elke stap die ons helpt in deze moeilijke periode is welkom', zegt Georges van Keerberghen, lid van het hoofdbestuur van de Boerenbond.

De situatie is structureel onhoudbaar en de sector weet dat

Ook De Tijd-journalist Tobe Steel ziet het besluit van Delhaize om varkenshouders twee euro extra te betalen als een mooi gebaar, maar hij waarschuwt voor een marketingstunt. ‘Voor varkenshouders is de crisisbonus een doekje voor het bloeden. Het gemiddelde varkensbedrijf is al sinds 2007 verlieslatend. De situatie is structureel onhoudbaar en de sector weet dat’, schrijft Steel in De Tijd.

Volgens Steel biedt de toeslag geen structurele oplossing voor een sector die van de ene crisis in de volgende sukkelt. België exporteert jaarlijks voor 1,3 miljard aan varkensvlees, wat 87 procent van de totale productie is. ‘Als exportgerichte sector is het ondenkbaar dat Belgische supermarkten en consumenten het verschil kunnen maken.’

De enige oplossing die Steel ziet voor de aanhoudende problemen in de sector, is een kleinere productie. ‘Er zijn gewoon teveel varkens’, zegt de journalist. ‘Enkel sluitingen kunnen de markt weer in evenwicht brengen, maar dat betekent wel een drama voor de vele familiebedrijven in Vlaanderens belangrijkste landbouwsector. In plaats van hopeloos te blijven vechten kan de sector zich beter voorbereiden op een structurele oplossing en een zachte landing voor de onrendabele boeren die er uitstappen.’

Het ziet er echter niet naar uit dat de productie op korte termijn gaat afnemen. De Europese Commissie verwacht dat de Belgische varkensvleesproductie in 2015 met 0,3 procent groeit en dat de totale productie van de EU-28 in 2015 met 2,8 procent stijgt. In 2016 voorziet de commissie een toename van 0,9 procent voor de EU.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
piet 17 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10864801/Krimpen-is-enige-oplossing-voor-varkenssector]Krimpen is enige oplossing voor varkenssector[/url]
hoe kan een sector uitbreiden terwijl die al jaren niet rendabel is? zijn die varkensboeren heel hun eigen vermogen aan het opsouperen ,dat is toch geen boerenslimheid,?
tempo 17 Juli 2015
Als je niets meer te zeggen hebt over je bedrijf maakt het niet uit al zegt de bank je moet uitbreiden.
Als je failliet gaat ook niet erg binnen 3 jaar ben je van alle schulden af door de schuldsanering.
Na 3 jaar begin je gewoon weer opnieuw zo simpel gaat dat hier in nederland.
Big- varken. 19 Juli 2015
De toegevoegde waarde is diep negatief. De handel houd dit overschot en de macht en dus de marge in eigen hand en in stand. Varkenshouders maak geen afspraken meer op welke notering ook!!! Kom uit de stoel en ga ook zelf de markt op. Als je alles aan een ander overlaat moet je ook accepteren dat de ander met de marge gaat lopen. Wees niet zo naïef varkenshouders!!!! Niet met de vinger naar een ander wijzen, de varkenshouders zijn zelf de schuldige van de ellende. Zij laten zelf toe dat de prijzen gemanipuleerd worden en doen er ook nog leuk aan mee.

Lees ook artikel Stop met noteringen en toeslagen op de Boerderij site.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden