Grote bedrijven de toekomst

Executieverkoop drukt prijs varkensbedrijven

21 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Alleen grote bedrijven hebben toekomst in de intensieve sector. Dit stelt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed. Deze bedrijven krijgen echter ook steeds meer te maken met scherpere wet- en regelgeving en vormen vaker het onderwerp van de publieke opinie, wat het voorbestaan van de intensieve veehouderij bedreigt.

Kleinere bedrijven worden ged-wongen om de bedrijfs-voering te staken

Volgens Klijsen blijft schaalvergroting in de intensieve sector belangrijk. ‘Alleen moderne, kapitaalkrachtige bedrijven zijn in staat om de benodigde investeringen te doen, de kleinere bedrijven worden min of meer gedwongen om de bedrijfsvoering te staken. Voor de vrijkomende grond wordt in de regel snel een koper gevonden, de bedrijfsgebouwen blijven leeg en raken in verval’, zei Klijsen tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van de NVM-vakgroep.

Hoewel grote, moderne varkensbedrijven slechts tussen de vijf en 10 procent van de sector opmaken, zijn dit wel de bedrijven die toekomstperspectief hebben. Grote bedrijven zijn beter in staat grond bij te kopen of kleinere bedrijven op te kopen tegen executiewaarde.

Met name door executieverkopen lag de verkoopprijs het afgelopen halfjaar duidelijk lager dan vorig jaar, hoewel de vraagprijzen stabiliseerden. Ook het aantal transacties bleef gelijk. ‘Het overgrote deel houdt het hoofd nauwelijks boven water. Jonge, startende ondernemers kloppen tevergeefs bij de bank aan. Hoge investeringen, in relatie tot lage opbrengsten en een toekomstig verbod op asbestdaken maken financiering zo goed als onmogelijk.’

Ook in de pluimveehouderij is duidelijk zichtbaar dat grote bedrijven de toekomst hebben. In de eerste helft van 2015 verkochten NVM-makelaars slechts vier pluimveebedrijven met verkooptijden die oplopen tot drieënhalfjaar. ‘Alleen bedrijven met grote vergunningen staan in de belangstelling, maar die zijn dun gezaaid. Het rendement van legkippen is beneden peil door de lage eierprijs. De vleeskuikenbedrijven staan er iets beter voor’, verklaart de NVM-vakgroep.

Grote, moderne bedrijven in de intensieve sector hebben volgens Klijsen dus de toekomst. Tegelijkertijd maakt scherpere wet- en regelgeving ten aanzien van dierenwelzijn en het milieu het moeilijker voor bedrijven om te groeien en te moderniseren. Daarnaast beïnvloedt de publieke opinie het politieke beleid door alles waar ‘mega’ voor staat verdacht te maken. Volgens Klijsen bedreigt dit het voorbestaan van de intensieve veehouderij. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Big- varken. 21 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10864848/Executieverkoop-drukt-prijs-varkensbedrijven]Executieverkoop drukt prijs varkensbedrijven[/url]
Van de bedrijven die overblijven zit straks ook 75% bij bijzonder beheer van de bank. Kijk naar de glastuinbouw.
Je hoeft dus echt niet blij te zijn als je daar straks bij hoort.
Komt allemaal op niets terecht.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden