Tijd niet verdoen met discussies

Varkensketen moet samen exportpositie heroveren

6 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Hoewel de Nederlandse varkenshouderij de laatste jaren efficiënter is geworden, prijzen zijn gedaald en is ingezet op schaalvergroting, legt Nederland het steeds meer af tegen buitenlandse concurrenten. Volgens Henk Bleker komt dit doordat de sector teveel belemmerd wordt door discussies over wet- en regelgeving in plaats dat wordt gepraat over het versterken van de exportpositie. Bleker zegt in een column voor Vee&Logistiek Nederland dat juist moet worden ingezet op de export en dat een betere samenwerking tussen boeren, handel, transport en industrie is vereist.

Op de wereldmarkt groeit de vraag naar varkensvlees, maar Nederland weet hier steeds minder van te profiteren. ‘De Denen pakken markt van ons af als het om biggen gaat en, om even een vleesconcurrent te noemen, de Spanjaarden slagen er veel beter in om buiten de EU vlees te verkopen in Azië en Zuid-Amerika’, zegt Bleker. ‘Als je dan inzoomt op die landen valt op dat de Denen een sterk coöperatief model hebben en in Spanje staat de keten onder strakke regie van de industrie. De samenwerking in de keten is daar strak georganiseerd en men heeft een consequente, langjarige, offensieve exportstrategie.’

Hoewel Bleker de sector nog niet failliet acht, staat de varkenshouderij wel sterk onder druk. Valt de sector om, dan betekent dit ook het einde voor transport- en handelsbedrijven, voerleveranciers, slachterijen, vleesverwerkers en exporteurs.

De tijd niet moet worden verspild met binnenlandse discussies over fosfaat-rechten

Bleker zegt in zijn column dat het ‘vijf voor twaalf is’ en dat de tijd niet moet worden verspild met binnenlandse discussies over het verkopen van de fosfaatrechten en andere zaken. ‘Elke minuut moet worden besteed aan de versterking van onze exportpositie! Daar is een krachtige samenwerking tussen boeren, handel/exporteurs en industrie/slachterijen voor nodig. De koek in het buitenland moet groter, dat is opdracht één, twee, drie en vier. Strakke regie en samenwerking. En bij een grotere koek probeert een ieder maar weer zijn deel te vergroten.’

De veelogistieke branche kan een aandeel leveren in het versterken van de Nederlandse exportpositie. ‘We moeten meer dan ooit de samenwerking met boeren en industrie moeten zoeken.’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
big-varken 6 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865110/Varkensketen-moet-samen-exportpositie-heroveren]Varkensketen moet samen exportpositie heroveren[/url]
Samen werken doen ze toch al....
De boer levert de dieren en zij zorgen wel dat ze er af komen...
De marge eerlijk verdelen dat gaat hem niet en nooit worden!

Als de handel of exporteurs maar ook een gaatje vinden waar ze geld mee zouden kunnen verdienen hadden ze dat al lang gedaan!!!!

Dat ruiken ze al op grote afstand!!

Er is maar 1 oplossing en dat is minder produceren.

En dan kan alleen een echte vrije markt doen zonder dat zich er partijen mee bemoeien die de dieren niet betalen.
Deze hebben de sector ook naar de rand van de afgrond gebracht.
big-varken 6 Augustus 2015
Interessant staat nu op 75 %....

Daaraan kun je aflezen dat men nog steeds de illusie heeft dat daar de oplossing vandaan moet komen....

Weer andere partijen die het moeten oplossen...

Dat gaat hem dus niet worden.
vanplateringen 6 Augustus 2015
Volgens mij staat de tijd al vele jaren stil, want ik heb al zo vaak gelezen dat de klok al vele jaren op 5 voor twaalf staat. Of het is een kwestie van nieuwe batterijen.
kenner 7 Augustus 2015
klok staat inderdaad al jaren op 5 voor 12

Het dringt bij niemand door , maar de varkensproducenten gaan die betere prijs moeten afdwingen , supermarkten en consumenten gaan echt géén medelijden krijgen met U

En de fransen hebben gelijk dat ze de straat opkomen , de mentaliteit in de marge verdeling zit al jaren verkeerd , en het wordt alsmaar erger
tempo 7 Augustus 2015
vind maar slap die belangenbehartigers hier.
boer harms 8 Augustus 2015
Wat een bull-shit reacties. de consequentie van een vrije markt is prijspieken en prijsdalen. Niet aan komen, geen vleesinterventie, etc. Komt vanzelf goed.

Wat we nodig hebben is een gelijk speelveld.
In Nl groesphuisvesting zorg er dan voor dat dit in Spanje en oost Europa ook plaatsvindt. In Nl duur bouwen met allerlei emissie-beperkende maatregelen, zorg er dan voor dat dit elders ook gebeurt. In Nl beperking in antibitoica-gebruik, waarom dan wel vrijstelling in Denemarken voor tylosine i.v.m. i.v.m. nationaal PIA-programma. Waarom medicijnen in roemenië en spanje die in NL al lichtjaren zijn verboden (dimetridazole, etc).
In Nl geen subsidie, maar in Roemenië € 30,= subsidie per afgeleverd varken!!!!!!! Waarom geen gelijkstelling van gebruik voeradditieven in Europa (kijk naar toelating van zink in NL, Bel en Dld). Over de hoeveelheden Koper en zink in Roemenië en spanje zullen we het maar helemaal niet hebben.

Onze belangenbehartigers (ongeacht of ze bij NVV, LTO, of elders zitten) kunnen zich beter druk maken over bovenstaande en zorgen dat het speelveld van productie gelijk blijft. Natuurlijk gaan er dan een hoop varkenshouders sneuvelen onder deze prijsdruk, maar wij zullen in NL dan ALTIJD kunnen concurreren en vlees blijft er toch geconsumeerd en dus geproduceerd worden. In een zelfde speelveld kan niemand dit beter als wij.

Een verontruste zeugenhouder.
peer 8 Augustus 2015
een goede reactie boer Harms
Één Europa wat een grap!
Varkensboer 3 November 2015
@Harms "In Nl duur bouwen met allerlei emissie-beperkende maatregelen, zorg er dan voor dat dit elders ook gebeurt."
Dit is natuurlijk een utopie. Nederland is niet zoals de rest van Europa. Je kunt niet heel Europa gelijk trekken. Met medicijn gebruik en oppervlakte eis vind ik dat je wel gelijk hebt. We blijven het punt houden dat we veel vee op weinig grond hebben. Zolang de mest niet terug gaat waar we het voer halen hebben we geen gelijk speelveld.
boer harms 8 November 2015
Varkensboer, waarom is dit een utopie? Als wij (als varkenboeren) al vinden dat het een utopie is blijft het een utopie!!!
We zitten toch in één europa; ga eens kijken in Spanje rond Lerida hoe de mestafvoer is geregeld....ga eens kijken kin Betagne wat zij verstaan onder emissiebeperkende maatregelen. Beide gebieden zijn net zo varkensintensief als de Peel, maar zij hebben geen kostprijsverhogende maatregelen.

Als wij dit al een utopie noemen, hoe moet ik dan aankijken tegen de TTIP-onderhandelingen? Straks komt het vlees uit Brazilië en Amerika de EEG binnen, omdat wij onze duitse auto's gemakkelijker kunnen exporteren. Heb je wel eens gezien hoe ze in Amerika de varkens houden. Boxen van 60cm. Bekijk hun voerproductie eens: 3 soorten antibiotica (totaal 6 kg / ton), Zink en Koper zoals wij in de 80-er jaren toepasten, P-lean (hormoon wat zorg voor extra spieraanzetting) en voila je kunt erg goed exporteren naar Europa voor prijzen die nog wel een paar dubbeltjes kunnen zakken t.o.v. huidig nivo.... En dit vlees ligt straks bij de NL-se retail in de schappen, omdat de consument nog steeds voor 70% vlees aankoopt o.b.v. prijs.

Vind je het gek, dat ik me er niet bij neerleg (zolang ik varkenshouder ben) dat ik maar één ding wil: EEN GELIJK SPEELVELD voor productie van vlees wat in europa wordt verkocht.

Al het andere is van ondergesachikt belang!!!
Gerrit 8 November 2015
Doe je best Harms. In Brussel ziet men Nederland als meest veedichte lidstaat (wat ook zo is) en die heeft op dit vlak niks te eisen en alleen te slikken. Jouw verhaal is leuk voor de borrelpraat, maar van onbetekenend belang.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden