Onrust neemt toe

NVV houdt brandbrief varkenshouders tegen

10 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders heeft verboden dat een brief, die door een groep varkenshouders uit Salland en Noord-Nederland is opgesteld, is verstuurd. De reden hiervoor is dat de NVV geen wilde acties wil. Hoe meer de NVV tracht een vreedzame weg te bewandelen, hoe meer het begint te broeien in de sector.

In de brief uitten de varkenshouders de onvrede over de varkensprijs, waarbij de verlaging van vijf cent door Duitse slachterijen op woensdag 5 augustus, de druppel was. De varkenshouders schreven met grote verbijstering kennis te hebben genomen van de verlaging. De marktomstandigheden, met het beperkte varkensaanbod en de toenemende vraag, wezen eerder op een verhoging van de prijs dan op een verlaging.

De brief was gericht aan de directie van Vion. De varkenshouders eisten van Vion dat de verlaging van vijf cent werd teruggedraaid. 'Wij varkenshouders uit Salland en Noord-Nederland gaan hier niet mee akkoord en eisen dat deze daling onmiddellijk ongedaan wordt gemaakt’, schreven de varkenshouders die bovendien aangaven acties niet uit te sluiten. 'We gaan niet dreigen, maar houdt er wel rekening mee dat we zeker tot actie bereid zijn.’

Het dagelijks bestuur van de NVV wil echter geen wilde acties en verbood de initiatiefnemers de brief te versturen. Voor regiovoorzitter Willy Wolfkamp was dit aanleiding op te stappen als bestuurder en zijn NVV-lidmaatschap op te zeggen.

Ook Dick Bunskoek, voorzitter van de regio Noord-Nederland, geeft aan dat er contact is geweest met de NVV. Bunskoek vindt dat de sector een geluid moet laten horen. ‘Het gaat heel slecht en de financiële problemen zijn groot. Ik draai al een hele tijd mee in de sector en heb vaker lage prijzen meegemaakt, maar dat de sector zo koud gesaneerd wordt heb ik nog nooit meegemaakt. Soms moet je dan ook laten horen dat het niet goed komt.’

Het initiatief van de varkenshouders uit Salland en Noord-Nederland is niet de enige brief die is verstuurd. Jan de Koning, varkenshandelaar uit Lunteren, heeft op eigen initiatief een vergelijkbare brief naar zijn klanten verstuurd. ‘Ik hoorde dat er binnen de NVV iets gaande was en toen heb ik mijn klanten ook een brief gestuurd. Hierin vroeg ik hoe ze over protesten en acties denken. Ik heb de NVV ook een exemplaar gestuurd, maar daar heb ik geen reactie van gekregen.’

Er wordt wel veel gepraat, maar er komt geen oplossing

De Koning betreurt het dat geen een partij iets doet aan de situatie. ‘Geen een organisatie neemt het voortouw. Er wordt wel veel gepraat, maar er komt geen oplossing. Ondertussen wordt de situatie alleen maar beroerder. Niemand komt meer voor de boeren op. Als niemand actie onderneemt, dan doe ik het wel. Ik wil geen actie zoals in Frankrijk, maar de burger mag best weten wat er aan de hand is en het heel veel mensen geld kost om voedsel te produceren.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
big-varken 10 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865162/NVV-houdt-brandbrief-varkenshouders-tegen]NVV houdt brandbrief varkenshouders tegen[/url]
Willy heeft een andere reden om op te stappen....

De NVV stopt met de notering en daar hebben een aantal vermeerderaars veel (foute) invloed op gehad...
Nu ze geen prijs meer maken hebben een aantal vermeerderaars niets meer te zoeken bij de NVV... en dat is de ware reden waarom willy vertrekt... dit is een mooie verkapte reden!!

Het zou mij niets verbazen dat er nog meer gaan vertrekken en ook onder die verkapte reden...
willem 10 Augustus 2015
mensen het is tijd zeg allemaal het lidmaatschap van de nvv op ik heb het net ook al gedaan
jan 10 Augustus 2015
Varkenshouders zijn net boeren.
Klagen over de prijzen als het slecht is.
Dan moet er wat gebeuren, niemand wil, er is gewoon te veel of geen vraag.
Als de prijzen goed zijn dan is het moment om (betere) afspraken te maken.
Dan heeft niemand, er meer belang bij, prijzen zijn goed.
Dus we plegen een plas, en laten het zoals het was.

TIP: organiseer een grote BBQ manifestatie samen met de politiebonden.
Bart 10 Augustus 2015
Het is natuurlijk belachelijk dat de nvv dit tegen houd als een aantal boeren dit doet want aan die zogenaamde leiders heb je toch niets
peter 10 Augustus 2015
fijne mensen voor een club, zolang ze de agenda mogen bepalen zijn ze lid. maar als, naar ik aanneem, een meerderheid er niets in ziet, stappen ze op.
nvv wordt steeds volwassener, daar hoort ook volwassen gedrag bij. de markt doet zijn werk, er zijn er teveel. elk jaar een halve big extra eist nu zijn tol.
juist de persoon die mede verantwoordelijk is voor het overschot aan biggen, draagt nu niet de consequenties van zijn eigen handelen. eerst een notering te hoog houden en als er dan teveel varkens zijn, is de slchterij de schuldige.
lid ben je in goede en slechte tijden
big-varken 10 Augustus 2015
Goed gezien peter !!
Raymond 10 Augustus 2015
De NVV heeft mij geroyeerd en nu zal ik er alles aan doen om de club en de varkenshouderij om zeep te helpen. Daarbij zijn alle pseudoniemen geoorloofd.
Willie van Gemert 10 Augustus 2015
Wolfkamp wilde als afgetreden bestuurder namens de NVV een brief sturen, hij weet zelf ook wel dat zoiets niet kan. Jammer was actieve bestuurder maar de regels zijn er voor iedereen en in de NVV wordt nou eenmaal besluiten genomen op basis van meerderheden. Als ik het goed begrijp is er een brief gestuurd namens de ondertekenaars.
big-varken 10 Augustus 2015
Er gaan er nog meer opstappen binnenkort...

Vleesvarkenshouders waren al ongeveer weg...

Nu komen de vermeerderaars.....

Wat blijft over......
Koen 10 Augustus 2015
Jammer al dat negatieve over de NVV.
Sinds Poetin de grens sloot voor Europees varkensvlees zijn de prijzen slechter geworden omdat ook daar veel Europees vlees naar toe ging.
Ga met Poetin om de tafel en zorg dat we weer vlees naar Rusland kunnen exporteren!
WW 10 Augustus 2015
@ Willie van Gemert, het NVV bestuur regio Salland en het NVV bestuur regio Noord Nederland wilden een brief sturen, dit is heel wat anders dan jij stelt. Jammer dat je me niet ff belt om te horen hoe de vork in de steel zit.
Nee Willie wij hebben geen brief gestuurd.
Bij ons zeggen ze eerst ANNA raadplegen en ANNA staat voor Altijd Navragen, Nooit Aannemen.

Groeten Willy
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden