DCA Trendrapport Varkens&Voer

Slachterijen doen varkensmarkt de das om

13 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De varkensmarkt kende in juli een bijzonder rustig verloop. De oorzaak hiervan was de vakantie. Ondanks een daling van de vraag bleven prijsdalingen uit en dit was te danken aan het beperkte aanbod. Naarmate het einde van de vakantieperiode dichterbij kwam, groeide de verwachting dat in augustus prijsstijgingen mogelijk waren. Duitse slachterijen gooiden echter vroegtijdig roet in het eten door de huisprijzen opnieuw fors te verlagen en hiermee de varkensmarkt de das om te doen.

Verlaging van varkensprijs komt tegelijk met stijgende voerkosten

De stemmingmakerij veroorzaakte felle kritiek, maar zette de varkensmarkt wel onder druk en dit had ook gevolgen voor de biggenmarkt. De biggenprijzen verkeerden in juli in een neerwaartse spiraal die ook in de eerste weken van augustus niet is doorbroken. Waar de bodem ligt, blijft afwachten.

Tegenover de toegenomen druk op de varkensprijzen, stonden hogere voerkosten. De grondstofnoteringen lieten in juli heftige schommelingen zien en dit had ook gevolgen voor de brokprijzen. Aan de ene kant dalen de opbrengsten, terwijl aan de andere kant de kosten voor varkenshouders en vermeerderaars stegen. Naast de varkens- en voermarkten wordt ook ingegaan op de mestmarkt en de financiële markten, die eveneens van invloed op de ontwikkeling van de varkensprijzen zijn.

Het trendrapport wordt exclusief onder abonnees van DCA varken en Voer Pro verspreid. De maandelijkse Varkens & Voer Pro Analyse is een onderdeel van het abonnement DCA Varkens & Voer Pro. Klik hier om een abonnement te nemen en om het trendrapport van juli 2015 te downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden