Hogere inflatie door varkens

Varkensvlees verstoort China's monetaire beleid

21 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Chinese economie dreigt vast te lopen en om de motor aan de praat te houden neemt de Chinese overheid verregaande maatregelen. Sterk stijgende varkensprijzen dreigen het monetaire beleid echter te verstoren, schrijft The Pig Site.

De voornaamste drijver achter voedselinflatie, is varkensvlees. In juli moesten Chinese consumenten 16,7 procent meer betalen voor varkensvlees dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijsstijging van varkensvlees was dusdanig sterk, dat het een aandeel van 0,48 procent in de gestegen consumentenprijsindex had. De totale CPI steeg in juli met 1,6 procent naar het hoogste punt in negen maanden tijd.

Dat varkensvlees een dusdanig groot aandeel had in des stijging van de consumentenprijzen, is niet vreemd. Varkensvlees is een van de belangrijkste voedingsmiddelen in China. In de inflatiemand heeft varkensvlees een aandeel van drie procent.

Analisten vrezen dat verdere stijgingen van de varkensprijzen de inflatie van het land op kunnen drijven. Hiermee kan de varkensprijs het monetaire beleid van China ondermijnen. Het beleid van China is erop gericht de economische groei, die aan het afnemen is, aan te jagen. Sterke inflatie als gevolg van fors hogere varkensprijzen, vormt een risico voor dit beleid.

De zorgen zijn niet onterecht. De trend van 2015 doet namelijk sterk denken aan de conjunctuur van 2011. China kampte in dit jaar met een inflatie van 6,5 procent, wat het hoogste niveau was in meer dan drie jaar tijd. De oorzaak van de sterke inflatie lag destijds bij fors gestegen varkensprijzen, die omhoog schoten na een sterke krimp van de varkensstapel.

Hoewel een herhaling van het scenario dat zich in 2011 voordeed niet ondenkbaar is, zijn de zorgen wellicht overschat. De algemene inflatie van China is in 2015 beperkt gebleven. De consumentenprijsindex, een belangrijke graadmeter voor de algemene inflatie, steeg tot dusver slechts 1,3 procent. Het centraal planbureau van China verwacht dat de inflatie in de tweede helft van 2015 sterker stijgt, onder invloed van varkensvlees, maar dat de stijging beperkt blijft.

Ook geven analisten aan dat het monetaire beleid van China niet alleen moet afhangen van varkensvlees. Het monetaire beleid zorgt namelijk voor dalende prijzen van voedsel, energie en huisvesting, waardoor het effect van de hogere varkensprijzen wordt gecompenseerd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
speklap 21 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865357/Varkensvlees-verstoort-China’s-monetaire-beleid]Varkensvlees verstoort China’s monetaire beleid[/url]
vandaag van 2 handelaren telefoon gehad of ik varkens heb voor volgende week, dat is al bijna een jaar geleden dat dat gebeurde. het diepte punt hebben we nu wel weer gehad!
harco 21 Augustus 2015
dan maar vasthouden !worden ze alleen maar duurder van.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden