Na mislukt gesprek met Dijksma

NVV en LTO overleggen met leden over acties

26 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Nederland hebben vandaag, 26 augustus, geen oplossing gevonden met staatssecretaris Dijksma voor de crisis in de varkenshouderij. Een gevolg van het mislukte overleg kan zijn dat er acties gevoerd gaan worden. De NVV en LTO gaan hierover in gesprek met de leden.

NVV-voorzitter Ingrid Jansen en Eric Douma, waarnemend voorzitter van LTO Varkenshouderij laten in een verklaring weten dat ‘het een pittig gesprek was’, maar dat de staatssecretaris geen enkele regel wil terugdraaien. ‘Dijksma is bereid te kijken naar het verlagen van de keuringskosten. Ze heeft aangegeven niet te willen tornen aan het terugdraaien van regels, die de varkenshouders de laatste jaren op enorme kosten hebben gejaagd’, laten Jansen en Douma weten in een verklaring.

De leden hebben het laatste woord over wel of niet actie voeren

NVV en LTO gaan met de leden in overleg over de uitkomst van het gesprek. De leden bepalen wat vervolgstappen gaan  zijn en of er actie moet worden gevoerd. ‘Wij gaat het gesprek nu terugkoppelen met onze leden. Met de leden gaan wij bepalen of wij ons neerleggen bij de uitkomst van het gesprek en of we actie gaan voeren en zo ja, hoe we dat gaan doen. De leden hebben daarin het laatste woord’, geven Jansen en Douma aan.

De reden dat Dijksma niet tegemoet wil komen aan de eisen van de varkenssector, is dat de staatsecretaris wil voorkomen dat de varkensstapel verder groeit. ‘Volgens Dijksma moet onder ogen worden gezien dat er niet meer varkenshouders bij moeten komen in Europa, met nog meer varkens. Dat vermindert de opbrengsten nog verder’, laten de voorzitters van de NVV de LTO weten.

NVV en LTO zien ook in dat regulering van het aanbod belangrijk is, maar dat dit los staat van de korte termijn en de huidige crisis. Jansen en Douma benadrukken dat in het vitaliseringsplan, waarin de Producenten Organisatie Varkenshouderij sinds enkele maanden samenwerkt met het ministerie van Economische Zaken en Rabobank, serieus gekeken wordt naar het reguleren van het aanbod. 'Dit is lange termijn, waarmee we sowieso doorgaan, dat neemt niet weg dat er op korte termijn oplossingen moeten komen voor onze varkenshouders. En daar heeft Dijksma geen toezeggingen over gedaan. We gaan nu overleggen met onze leden wat onze volgende stap gaat zijn.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
big-varken 26 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865424/NVV-en-LTO-overleggen-met-leden-over-acties]NVV en LTO overleggen met leden over acties[/url]
Een fokverbod is niet nodig....alleen een echt marktprijs voor de biggen en de varkenshouderij is zo weer in balans.

Ze komen niets verder....
Het duurt wel erg lang voor ze er aan gaan toegeven maar we komen uit bij een echte marktprijs voor de biggen... daar gaat geen weg aan voorbij!!!!

Niet zo moeilijk doen als het makkelijk kan!!
big-varken 26 Augustus 2015
De banken en de grote handelaren en slachterijen zorgen er wel voor dat er niet te veel stoppen...je weet toch wel dat ze in een overschotsituatie willen blijven zitten!!! dan bepalen hun de marge die ze willen hebben... eenvoudig toch....

Met de vleesvarkensprijs moet je wel tevreden zijn gezien het veel te grote aanbod, Dat past wel.
Een gewenste vleesvarkensprijs kan worden gecreëerd mits je een marktconforme biggenprijs aanhoud.

Daarna kan ook de biggenprijs op een hoger niveau.... en kan mester en vermeerderaar weer een betere marge maken en ook structureler.
Gerald 26 Augustus 2015
De banken willen meer grip op hun marionetten-varkenshouders. Ze nemen nu hun verlies en schrijven de helft van de klanten alvast af, de andere helft moet investeren en komt dus vanzelf beter in de grip van de banken.
big-varken 26 Augustus 2015
Zelfde als in de glastuinbouw.

Bedrijven met tientallen tot enkele honderden mensen in dienst...

Je kunt ze op twee handen tellen in Nederland......

70% bij bijzonder beheer bij de bank....

Daar moet je bij horen.....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden