Crisistoeslag van 76 miljoen euro

België steunt varkens- en melkveehouders

1 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Mengvoeder fabrikanten, landbouworganisaties, verwerkers en de retail hebben in België een akkoord bereikt om de varkenshouderij en de melkveehouderij te steunen. De ketenpartijen willen voor de middellange termijn een stabiliseringsmechanisme in het leven roepen. Omdat de crisis dusdanig heftig is, kunnen veehouders op korte termijn een eenmalige toeslag tegemoet zien. Hiervoor wordt 76 miljoen euro verdeeld over de sectoren.

De kern van de afspraak is de oprichting van een stabiliseringsmechanisme per sector. Hiermee moet de inkomensvolatiliteit in de betrokken sectoren afnemen. ‘Prijsvolatiliteit is een terugkerend fenomeen waaraan onze familiale landbouwbedrijven worden blootgesteld. Partners van het ketenoverleg hebben zich geëngageerd om deze tijdelijke maategel voor beide sectoren in te bedden in een meer structureel interprofessioneel stabiliseringsmechanisme dat geactiveerd kan worden ten tijde van acute crisis’, schrijft de Belgische Boerenbond op haar website.

Hoe het stabiliseringmechanisme er precies uit komt te zien, moet nog blijken. ‘De modaliteiten hiervoor worden de komende zes maanden uitgewerkt, zodat het mechanisme gecontinueerd kan worden na de tijdelijke, korte termijn maatregel’, geeft de Boerenbond aan.

Omdat de varkens- en melkveehouders het water aan de lippen staat en de uitwerking van het stabiliseringmechanisme nog zes maanden duurt, hebben de ketenpartners ook besloten een tijdelijke toeslag te heffen op een aantal zuivel- en varkensvleesproducten.

Het geld dat met de crisistoeslag wordt opgehaald, wordt direct uitgekeerd aan varkens- en melkveehouders. Melkveehouders krijgen een toeslag op de melkprijs van 2,7 eurocent per liter melkquotum waarover een melkveebedrijf in het verleden beschikte. Dit is een vergelijkbare maatregel die ook in 2009 is ingevoerd. Voor jongeren die sindsdien zijn gestart wordt een bijzondere regeling getroffen. De zuivelbedrijven keren de steun maandelijks uit gedurende zes maanden. Het totale bedrag dat op deze manier wordt uitbetaald wordt geraamd op 46 miljoen euro.

Ook de varkenshouderij is een crisisvergoeding in het vooruitzicht gesteld. Fokvarkensbedrijven krijgen steun in de vorm van een forfaitair bedrag per aanwezige zeug. Ook deze steun wordt beperkt voor een periode van zes maanden. Voor deze maatregel hebben de partners van het ketenoverleg 30 miljoen euro toegezegd, waarvan 24 miljoen euro reeds is geïdentificeerd. Voor de vleesvarkenshouderij wordt de komende weken een systeem van toeslag en inning uitgewerkt.

Het is voor de partners duidelijk dat ook de bevoegde overheden moeten meewerken 

Hoewel de ketenpartners een akkoord hebben gesloten, is het wel van belang dat de politiek ook medewerking verleent. ‘Het is voor de partners duidelijk dat ook de bevoegde overheden hieraan moeten meewerken en hierin moeten bijdragen. De tweede pijler van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid voorziet daarvoor in een aantal instrumenten. De ervaringen met het stabiliseringmechanisme leveren ook bouwstenen aan in de voorbereiding van het toekomstige GLB. De partners van het ketenoverleg vragen aan de bevoegde ministers om dit initiatief te kunnen voorstellen op Europees niveau, als een innovatief pilootproject.

De Boerenbond geeft verder aan dat het overleg uniek is. ‘In de marge van de onderhandelingen van de voorbije weken hebben alle Belgische landbouworganisaties een gemeenschappelijk eisenbundel uitgewerkt in voorbereiding van de Europese landbouwraad van 7 september 2015. Het is uniek in de Europese Unie dat verschillende landbouworganisaties, met soms zeer uiteenlopende visies, er in slagen om tot een consensusdocument te komen waarin rekening wordt gehouden met die diversiteit. Zo tonen de onze landbouworganisaties aan hun Europese koepels dat het Belgische adagium  ‘eendracht maakt macht’ nog steeds actueel is’, geeft de Boerenbond aan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
tessa en dirk 31 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865487/Belgie-steunt-varkens--en-melkveehouders]Belgie steunt varkens- en melkveehouders[/url]
en wat met de rundveebedrijven en zoogkoeibedrijven wij zijn al even lang als de varkens bedrijven in negatieve cijfers wij kunnen de pot op dank u wel
tessa en dirk 31 Augustus 2015
En wat met de rundveebedrijven en zoogkoeibedrijven , wij zijn al even lang als de varkens bedrijven in negatieve cijfers . Wij kunnen de pot op, dank u wel om ons te steunen .
leonardo2 2 September 2015
zal wel niks worden voor de nederlandse colegaas belgiesche vrienden want mevrouw Dijksma heeft haar vinger al in de lucht MAG NIET VAN BRUSSEL maar wel een handelsverbod aan RUSLAND op leggen word tijd dat het hele zooitje in BRUSSEL op ROT HOE ZO marktwerking mvr dijksma
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden