Concurrentie niet in geding

Fusie Covalis en Westvlees mag doorgaan

10 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Belgische mededingingsautoriteit heeft de fusieplannen van Westvlees en Covalis goedgekeurd. Eind maart maakten beide bedrijven bekend samen te willen gaan om de positie van België op de wereldmarkt voor varkensvlees te verbeteren.

Door de fusie krijgt de Belgium Pork Grup, zoals de naam van het fusiebedrijf luidt, ongeveer een derde van de Belgische varkensvleesmarkt in handen. Het mededingingscollege geeft aan dat, ondanks de fusie, er voldoende concurrentie blijft tussen varkensslachterijen.

Dat er voldoende concurrentie blijft tussen slachterijen heeft te maken met de Nederlandse en de Duitse markt. Jacques Steenbergen, voorzitter van het mededingingscollege, verklaarde aan Vilt.be, dat er ‘heel wat uitvoer is naar Nederland. Bovendien gebeurt de prijsvorming op de markt in Duitsland.’

Hierdoor maken andere slachterijen in België zich geen zorgen over nadelige effecten van de fusie. ‘Er kwam bijzonder weinig reactie op de transactie. Er is geen ongerustheid vastgesteld op de markt, niet bij de leveranciers, de concurrenten of de verwerkers’, zegt Steenbergen. Dit sterkte de beslissing van de mededingingsautoriteit om groen licht te geven voor de fusie.

Met de fusie, zet België een grote stap richting consolidatie van de markt en volgens Vilt is dit een nieuwe ontwikkeling in België. ‘Waar de varkensmarkt in onze buurlanden al jaren beheerst wordt door grote slachterijgroepen, is de consolidatiebeweging in ons land een recent fenomeen’, schrijft Vilt. De fusie van Westvlees en Covalis is na het besluit van voerproducent Vanden Avenne om samen met slachthuis Noordvlees Van Gool een nieuwe varkensslachterij te bouwen in het Antwerpse Kempen, nog altijd een van de eerste grote samenwerkingen in België.

Belgium Pork Group gaat jaarlijks zo’n vier miljoen varkens slachten waarmee het bedrijf goed is voor een derde van het totale aantal varkensslachtingen van België. Jos Claeys, ceo van Westvlees en beoogd ceo van het nieuwe bedrijf, biedt de fusie voordelen voor zowel Westvlees als voor Covalis, maar profiteren ook Belgische varkenshouders omdat de positie van België op de wereldmarkt verbetert. Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche sprak over ‘een krachtig signaal dat getuigt van een rotsvast geloof in de sector en van een innovatieve herstructurering van de varkensketen’, schrijft Vilt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden