Marge beter verdelen

Actiegroep varkens wil gesprek met retail

10 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De Actiegroep Eerlijke prijs Agra heeft een brief gestuurd naar de directies van de grote supermarktketen van Nederland. In de brief wordt een gesprek aangevraagd om te praten over een betere verdeling van de marges.

Wij kunnen kosten niet doorbereken zoals het behoort te zijn

‘Zoals u al in de media heeft kunnen vernemen is er en stevige discussie over de kostenverdeling in de agrarische sector en in het bijzonder in de varkenshouderij’, schrijft de actiegroep. ‘Wij als varkenshouders hebben een bijzonder slecht jaar achter de rug en dit jaar is nog niet voorbij. De oorzaak hiervan ligt bij de hoge kosten die we moeten maken om te voldoen aan de eisen de door de overheid aan de varkenshouderij worden gesteld op het gebied van milieu, dierenwelzijn en antibioticareductie. Deze kosten kunnen wij niet doorberekenen zoals het behoord te zijn en hierover willen wij graag in gesprek met u.’

Naast manieren om de hogere kosten beter door te berekenen, wil de actiegroep ook praten met de retail over een eerlijkere verdeling van de marges. ‘het kan u niet ontgaan zijn dat de opbrengsten per kilo varkensvlees voor ons het laatste jaar fors zijn gedaald. Van doorberekening naar de consument is amper of geen sprake, sterker nog, de consument betaalt nu zelfs meer voor het varkensvlees dan een jaar geleden.’

De actiegroep is van mening dat de prijzen worden bepaald door een kleine groep retailers die erg veel macht hebben. ‘Wij varkenshouders willen graag steeds duurzamer produceren. Wij zien deze inzet graag beloond worden met een duurzame prijs. Deze prijs moet de kostprijs zijn met voldoende marge en niet zoals nu dat een paar partijen in Europa de prijs naar hun hand kunnen zetten.’

De actiegroep wil op korte termijn en in ieder geval voor 18 september om tafel met de supermarkten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
boertje 10 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865700/Actiegroep-varkens-wil-gesprek-met-retail]Actiegroep varkens wil gesprek met retail[/url]
Kijk dat is nu eens verstandig bij deze jongens moet je zijn!! Maar eigenlijk geen zaak voor ons varkenshouders toch?? Wij verkopen de varkens aan de slachterijen, zij doen zaken met grote supermarkten doen zij hun werk dan niet goed????
petatje 10 September 2015
boertje schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865700/Actiegroep-varkens-wil-gesprek-met-retail]Actiegroep varkens wil gesprek met retail[/url]
Kijk dat is nu eens verstandig bij deze jongens moet je zijn!! Maar eigenlijk geen zaak voor ons varkenshouders toch?? Wij verkopen de varkens aan de slachterijen, zij doen zaken met grote supermarkten doen zij hun werk dan niet goed????

Tja zon gesprek is altijd goed, maar of het helpt, er dient dan wel een stok achter de deur te staan om effectief te kunnen zijn.
En de verkopers van de slachterij kunnen eigenlijk niet echt de markt uitbuiten, zij staan door overaanbod van varkens alleen voor de zware taak om alles kwijt te raken, tja dan is het een moeilijk spel om er wat extra uit te halen in de verkoop. Het aanbod fluctueert niet genoeg, dat is bij aardappelen, groentes door zowel het weer en de wisselende arealen veel sterker waardoor de markt ook voor de supermarktinkopers onzekerder wordt,en de prijzen dus makkelijker en sterker fluctueren. Tja dat is met een varkensstal of koeienstal wel effe anders. Dan fluctueert het aanbod minder, of er moeten bedrijven stoppen!
big-varken 10 September 2015
Bij deze jongens, ga je niets halen....

Heel simpel.... in een overschot situatie bepalen hun de prijs en de marge die ze willen maken.
Dat is logisch en ook nog eerlijk ook.

De nieuwe notering gaat dit nog verergeren...

Vleesvarkenshouders..... maak geen vaste prijs afspraken!!!!!

Doe net zoals de VION...... wacht het eerste jaar maar eerst af hoe ze het gaan doen....

En loopt het uit de hand bepaal dan zelf wat je gaat betalen of dat je überhaupt nog wel zo frequent gaat opleggen.

Varkenshouders hou zelf de prijs in de hand en vertrouw nooit op een notering!!!
eerlijkomhoog 12 September 2015
Hey big-varken heb je al wat bereikt met de prijs in de hand houden? Je vermeerderaar al dusdanig uitgeknepen dat hij het loodje heeft gelegd of ben je nu al aan de 5e toe?
Heb mijn vleesvarkens op voor december termijn markt verkocht voor €1.39, toch bijna €0.25 per kg meer dan jij denkt te ontvangen. Hoezo hou jij de prijs in de hand.
Prima big -varken dat je overal op reageert maar doe dat dan met verstand en opbouwend of is dit je psychiater en kun je er na je reactie er weer ff tegen.
Houd moed zou ik zo zeggen.
Denk dat de actiegroep er ook is voor jou en je hebt hierdoor al een hogere prijs ontvangen.
vereke 12 September 2015
Niet meer op reageren.
Heeft ergens een trauma opgelopen door een afspraak die hij zelfgemaakt heeft waarschijnlijk.
Denkt in deze lastige tijd nog een collega uit te kunnen zuigen omdat hij in het verleden teveel betaald heeft of zoiets.
Als de biggen markt ooit weer stijgende is ligt hij leeg omdat er geen biggen zijn voor hem of weer te duur
Happy pig 12 September 2015
Beetje zielig dat big-varken, in werkelijkheid onze verloren NVV-zoon en inmiddels al door elke varkenshouder zo'n beetje geboycot. Maar denk eraan jongens, niet meer verkopen op een notering (voor het geval je het hier nog niet die 1000 keer gelezen hebt van hem).
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden