Doorbraak voor EU forceren

Fransen spreken Russen over varkensvleesexport

21 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Franse minister van Landbouw, Stèphane Le Foll, reist volgende maand af naar Rusland om zijn Russische evenknie ervan te overtuigen de grens voor varkensvlees te heropenen. Frankrijk voert niet, zoals eerder dit jaar, op eigen houtje onderhandelingen, maar probeert een doorbraak voor alle EU-lidstaten te forceren. 

Ik grijp het bezoek aan om met de Russische minister van gedachten te wisselen

Le Foll verklaarde tegenover Reuters dat hij op uitnodiging van de Russische landbouwminister in oktober een landbouwbeurs bezoekt. ‘Ik grijp het bezoek aan om met de Russische minister van gedachten te wisselen en om deuren te openen voor het embargo dat is ingesteld nadat Afrikaanse varkenspest is aangetroffen in de EU.’

Als derde varkensvleesexporteur van de EU, was Frankrijk sterk afhankelijk van de Russische markt. Voordat Rusland de grenzen sloot ging een kwart van al het varkensvlees dat Frankrijk naar derde landen verscheepte, naar Rusland. In tegenstelling tot andere landen, bijvoorbeeld Spanje en Duitsland, heeft Frankrijk de importban niet op weten te vangen. De Russische grenssluiting leidde tot een crisis in de varkenssector van de EU die de grootste sporen nalaat in Frankrijk.

Frankrijk heeft al eerder pogingen ondernomen om de Russische grens weer open te krijgen, waarbij de Europese Commissie Le Foll verschillende keren terugfloot. In januari was Frankrijk dicht bij een akkoord met Rusland. Frankrijk voerde op eigen houtje onderhandelingen met Rusland, mar omdat andere landen, waaronder Polen, meenden dat de uniformiteit van de EU hiermee doorbroken werd, greep Brussel in. In oktober onderneemt Le Foll een poging om Rusland ervan te overtuigen de grens voor alle lidstaten te heropenen. 

Het is echter de vraag hoeveel kans de Franse minister van Landbouw maakt. Rusland toont zich behoorlijk stellig en heeft verschillende keren aangegeven het handelsembargo niet op te willen heffen. Bovendien profiteert de Russische varkensssector van de grenssluiting. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan4072 22 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865860/Fransen-spreken-Russen-over-varkensvleesexport]Fransen spreken Russen over varkensvleesexport[/url]
Als de Polen zich zoveel zorgen maken om eenduidig EU dan kunnen ze zelf al beginnen met meer gelukszoekers op te vangen.
jan4072 22 September 2015
Als de Polen zich zoveel zorgen maken om eenduidig EU dan kunnen ze zelf al beginnen met meer gelukszoekers op te vangen. Daarbij komt nog dat als de Fransen wel exporteren naar Rusland dat vlees in ieder geval van de markt weg is en daar profiteert iedereen in EU weer van.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden