Val real levert meer op dan vlees

Vleesreus JBS maakt klapper met wisselkoers

1 Oktober 2015

Het Braziliaanse JBS is met afstand de grootste vleesproducent ter wereld, maar een forse daling van de Braziliaanse real bedreigt de omzet, die over 2014 uitkwam op 47 miljard dollar. Een kleine afdeling, waar slechts 0,003 procent van het totale aantal werknemers op de loonlijst staat, houdt zich bezig met risicomanagement. Deze afdeling profiteert van de schommelende wisselkoersen en gaat in 2015 meer winst maken dan alle vleesactiviteiten tezamen, meldt Bloomberg.

Hoewel JBS 215.000 mensen in dienst heeft, houden slechts zes mensen zich bezig met risicomanagement. Toch ligt deze afdeling op koers om meer winst te boeken dan de rund, varkens en pluimveevleesafdelingen tezamen.

De reden hiervoor zijn de sterke schommelingen van de wisselkoersen en met name de daling van de real. De Braziliaanse munt is in één jaar tijd met 44 procent gedaald en sloot 24 september op het laagste niveau in meer dan 10 jaar.

3,65

miljard

dollar winst gaat JBS boeken met de hedge activiteiten

De risicomanagers van JBS speculeerden met derivaten op deze daling. Credit Suisse verwacht dat met deze derivatenhandel over het volledige jaar 15 miljard real, of 3,65 miljard dollar, winst wordt gemaakt. Over 2014 boekte JBS met alle activiteiten tezamen een winst van 895,4 miljoen dollar. Had de gok verkeerd uitgepakt, dan hadden de verliezen de meeste kasposities van het bedrijf kunnen doen verdampen.

Hoewel JBS in de wereld vooral bekend is als vleesproducent, het bedrijf had in 2014 een capaciteit om per dag 100.000 runderen, 72.000 varkens en 13 miljoen kippen te slachten, staat het bedrijf in Brazilië vooral bekend om de financiële activiteiten. Door de grote handel in derivaten en de omvangrijke activiteiten op het gebied van risicomanagement heeft JBS de bijnaam ‘het hegdefonds dat vlees verkoopt’ gekregen.

JBS heeft voor 12 miljard dollar aan derivaten uitstaan tegen de real. Niet alleen de omvang van de posities is opvallend, maar ook de beweegreden voor de weddenschap is opmerkelijk. Het bedrijf zegt dat het de derivaten simpelweg gebruikt om zich in te dekken tegen koersdalingen die de omvang van de in het buitenland uitstaande schuld op kunnen drijven. Hoewel dit een logische redenering is, is alleen het afdekken van de risico’s waaraan de Braziliaanse activiteiten blootstaan voldoende. Als exportonderneming wordt 80 procent van de omzet verdiend in dollars en JBS is actief in de VS, Europa en Australië. ‘JBS hanteert op het oog dus een zeer agressieve strategie’, zegt Credit Suisse analist Viccenzo Paternostro.

De strategie past echter bij het karakter van Wesley en Joesley Batista, de broers die JBS runnen en groot hebben gemaakt. Wesley en Joesley staan erom bekend grote gokken te nemen, zoals overnames van onrendabele bedrijven en het opdrijven van de schuld. Deze strategie is niet zonder risico’s, maar de broers hebben hiermee wel de ouderlijke slachterij, die uit slechts één winkel bestond, getransformeerd in de grootste vleesproducent van de wereld.

25

procent

daalde de koers van de real sinds mei

Ook nu betalen de risicovolle en tegendraadse keuzes die de gebroeders Batista al vaak hebben gemaakt, zich uit. Terwijl analisten in mei een waardedaling van de real van hooguit zes procent voorspelden, bereidde Wesley Batista zich voor op een veel langere periode met een zwakke real. Achter de schermen was JBS bezig de derivatenposities met 50 procent te vergroten ten opzichte van december 2014. Sinds mei daalde de koers 25 procent. Grondstofprijzen zijn meegesleurd in de daling, de Braziliaanse economie verkeert in een recessie en het ene corruptieschandaal na het andere bovendrijven in Brazilië.

Door alle ontwikkelingen schommelt de koers van JBS sterk. Na een piek van 17,23 real in mei zakte de koers in augustus weg tot 13,60 real. In september sloot de koers alweer op 17,20 real. Hiermee is JBS een van de weinige lichtpunten op de Braziliaanse beurs en JBS heeft dit te danken aan de omvangrijke derivatenhandel. 

Regenradar
Powered by Agroweer
Braziliaanse JBS wil voor 2040 CO2-neutraal zijn

Nieuws Vlees

Braziliaanse JBS wil voor 2040 CO2-neutraal zijn

Ook Aldi en Lidl willen varken van Duitse origine

Nieuws Varkens

Ook Aldi en Lidl willen varken van Duitse origine

Brazilië beschuldigt EU van protectionisme

Politiek Mercosur

Brazilië beschuldigt EU van protectionisme

Helft soja komt uit Brazilië, invoervolume stijgt

Inside CBS

Helft soja komt uit Brazilië, invoervolume stijgt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief