Door Afrikaanse varkenspest

Varkenssector Estland en Letland halveert

1 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

De varkensvleesproductie van Estland en Letland gaat de komende jaren halveren. Dit is een direct gevolg van Afrikaanse varkenspest. Beide landen zijn niet in staat verdere verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen en de bedrijven die niet getroffen zijn door de ziekte, leiden onder de financiële gevolgen.

Afrikaanse varkenspest brengt meerdere problemen met zich mee die aan de ene kant de kosten verhogen en aan de andere kant de opbrengsten onder druk zetten. Varkenshouders in de Baltische staten worden gedwongen meer geld te spenderen aan veiligheidmaatregelen die het risico op besmetting en verspreiding van de ziekte verkleinen. Daarnaast belemmert Afrikaanse varkenspets de export van varkensvlees. Hierdoor is een enorm overaanbod ontstaan en zijn de prijzen gekelderd.

Producenten hebben 8,1 miljoen euro verloren door Afrikaanse varkenspest

‘Sinds Afrikaanse varkenspest de kop opstak in Letland is de varkensprijs met 15 procent gedaald. Het gevolg hiervan is dat producenten 8,1 miljoen euro hebben verloren’, zegt Jānis DÅ«klavs, de Letse minister van Landbouw tegen over Global Meat News. '40 procent van de varkensbedrijven hebben te maken met interne, veterinaire restricties. De varkens van deze bedrijven mogen niet buiten de quarantainezones worden verkocht. Bedrijven schroeven de productie terug of gooien de handdoek in de ring’, zegt DÅ«klavs.

Estland kampt met een vergelijkbare situatie. Overheidsinstanties achten het mogelijk dat door de verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest en de aanscherping van veterinaire maatregelen, de varkensstapel volgend jaar halveert. ‘Sinds het eerste geval is de varkensstapel al met een derde gekrompen,’ zegt Roomet Sormus, voorzitter van de agrarische kamer van koophandel. 'Als volgend jaar de helft van de varkens behouden kunnen worden, dan is dit een goede prestatie', volgens Sormus.

Uit officiële gegevens blijkt dat sinds de eerste ASF-uitbraak 285 varkenshouder gestopt zijn in Estland. Op 17 van deze bedrijven was de ziekte aangetroffen. Een grote impact op de varkensstapel van Estland hadden deze stoppers vooralsnog niet, want slechts 33 van de bedrijven telden meer dan 10 varkens.

Estland en Litouwen vrezen echter dat na de kleine bedrijven, de grotere bedrijven omvallen. Litouwens heeft de Europese Commissie om hulp gevraagd. ‘Wij hebben de Europese Commissie gevraagd om 23,5 miljoen euro in een garantiefonds te stoppen dat gebruikt kan worden voor getroffen bedrijven, bijvoorbeeld door ze te helpen heroriënteren. Dit is een moeizaam traject, dat boeren niet zonder hulp kunnen doorlopen, maar het is wel noodzakelijk om faillissementen te voorkomen', zegt DÅ«klavs.

Varkenshouders in Estland en Letland vestigen vooral de hoop op de Europese Commissie, maar of Brussel gehoor geeft aan de noodkreet, moet nog worden afgewacht. De regering van Letland heeft al wel enige steun toegezegd. Varkenshouders kunnen afspraken op het fonds voor plattelandsontwikkeling om of de bioveiligheid te vergroten of om te stoppen. In augustus hebben 56 bedrijven zich hier voor aangemeld.

Ook heeft Estland een andere, controversiële, maatregel voorgesteld. Estland wil varkens uit de quarantainegebieden gaan verwerken in ingeblikte producten. Hoewel Afrikaanse varkenspest niet gevaarlijk is voor mensen, zien bedrijven af van het verwerken van dieren uit de besmette gebieden uit vrees voor verdere verspreiding. Estland gelooft dat deze maatregel nodig is om de verliezen voor de sector te beperken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden