Biggenmarkt trekt aan, maar

Varkens onderuit op moeizame EU markt

30 Oktober 2015 - 4 reacties

De beursprijs varkens wist de afgelopen weken, ondanks toenemende druk op de varkensmarkt, een stabiel prijsniveau te handhaven. In week 45 komt hier verandering in, onder anderen doordat in Duitsland een forse verlaging werd doorgevoerd.

1,30

euro

is de beursprijs geslachte varkens in week 45

Aan de druk op de varkensprijzen lijkt deze week geen einde te komen. Insiders geven aan dat de varkensmarkt bloedrood kleurt en dat aan het aanbod van varkens geen einde lijkt te komen. Alles lijkt het gevolg te zijn van de lage biggenprijzen die de varkensmarkt de afgelopen zomer heeft gekend. Daardoor zijn veel biggen alsnog opgelegd in de hoop op betere tijden. Daar lijkt op dit moment geen sprake van te zijn. De gewichten van de varkens nemen wekelijks toe en de slachterijen doen er alles aan om de stroom varkens geslacht te krijgen.

Binnen Europa kampen meerdere landen met een vergelijkbare stemming, waardoor het in de afzet van het vlees startbijten is. Spanje biedt voor lage prijzen karkassen aan in Griekenland, wat de afzet verkleint voor Duitsland, Frankrijk en Nederland. Op de verschillende onderdelen wordt op dit moment tussen de -4 en -6 cent verloren, wat een aanpassing van de beursprijs nodig maakt. De afgelopen weken kon de Beursprijs het prijsniveau voor levende en geslachte varkens met moeite vasthouden.

Naast het aanbod van vlees, wat de markt onder druk zet, speelt er op de achtergrond ook nog iets anders mee. En dat is het rapport van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) deze week over bewerkt vlees. Waar Noord Europeanen nuchter reageren op de publicatie, lijkt het rapport als een rode lap op een stier uit te werken voor inwoners in Spanje en Italië. Daar bestellen de slachterijen varkens af en houdt de retail minder voorraad aan.

De beursprijs van geslachte varkens komt na een verlaging van vijf cent in week 45 op 1,30 euro. De prijs van levende varkens wordt met vier cent verlaagd en daalt zodoende naar 1,02 euro. 

In tegenstelling tot de varkensmarkt, is op de biggenmarkt wel een verbetering zichtbaar. Met het versneld afleveren van varkens komt meer plaatsingsruimte vrij. Mesters leggen de vrijgekomen plekken vlot vol met nieuwe biggen in een poging eventuele stijgingen van de biggenprijzen voor te zijn. Dit zorgt vooral binnen de landsgrenzen voor een verbeterende biggenmarkt. Ook de export naar Duitsland is aan het verbeteren, maar richting Zuid- en Oost-Europa wil de uitvoer nog niet echt op gang komen.

Ondanks de vrij negatieve geluiden over de vleesmarkt, weet de zeugenmarkt zich wel vrij goed te handhaven. Het zeugenaanbod is aan de ruime kant en neemt gestaag toe, maar alle dieren zijn tot dusver te plaatsen zonder dat de druk op de prijzen te groot wordt. In week 45 blijven de prijzen stabel. De notering van geslachte zeugen blijft staan op 1,08 euro en de prijs van levende zeugen blijft staan op 0,78 euro.  

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Big 30 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10866559/Varkens-onderuit-op-moeizame-EU-markt]Varkens onderuit op moeizame EU markt[/url]
Ja het gaat super,er is er weer 1 failliet.
Het voorbeeld van hoe het zou moeten
FARMERS 2 FARMERS is toch echt failliet ( of ja surceance van betaling)

Sterkte voor de eigenaars en andere gedupeerde.
Abonnee
voske 31 Oktober 2015
Je hebt gelijk Big , maar al onze toeleveranciers en afnemers snappen dit blijkbaar niet en gaan net zo lang door met zakkenvullen tot zij zelf aan de beurt komen en zij uitgemolken gaan worden door de enkele boer die er dan nog is. Er zijn gewoon teveel varkens, en diegene die zegt dat het niet zo is praat in het belang van de slachterijen.
tempo 31 Oktober 2015
juist
boer harms 31 Oktober 2015
voske, je kunmt wel zitten klagen, maar doe er wat aan...
Er is geen enkele leverancier die iets brengt als je het niet eerst heb besteld. Dus zul je het wel eens zijn met z'n prijs. Er is geen enkele afnemer die je varkens/biggen komt halen als jij geen opdracht geeft....
De verschillen in netto prijzen voor voer, biggen, varkens zijn ENORM.Daar heb je zelf invloed op en daar moet je je druk om maken:
2 voorbeelden:
boer A verkoopt (geeft ze weg...) z'n biggen voor € 25,= en boer B voor € 40,=
Boer A heeft drachtvoer voor € € 17,00 en boer B heeft drachtvoer voor € 27,00.
Daarom maak je niet druk om de prijs, maar vooral om de toeslag/korting want daat heb je een grote invloed op.

Boer Harms
john 1 November 2015
ondernemer moet zich focussen op drie peilers:

kostprijs
kwaliteit
afspraken

alle drie moeten minimaal 100% zijn en op een of twee moet je uitblinken om boer te blijven.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief